Vi gratulerer Jotun!

Vi gratulerer Jotun!

16.12.2022

I dag ble Jotun kåret til vinner av Tenk stort-prisen 2022. Årets tema var omstilling og det var et sterkt finaleheat med Jotun, Fosstech, Wenma, Teknomed og Grans som topp fem.

Årets jury er:

 • Juryleder Anita Krohn Traaseth (næringslivsleder)
 • Kristin Saga (Regiondirektør NHO)
 • Kjell Terje Ringdal (PR- og kommunikasjonsekspert)

Her er juryens begrunnelse og vinnertalen skrevet av Kjell Terje Ringdal:

Omstilling. Ordet har siden glidd ut og inn av ørene våre de siste årene. Behov for omstilling, sier vi, men det glir mellom hendene våre. Hva menes egentlig? Å stille om? Sitte stille? Skifte sittestilling? – Vi går fra særstilling til omstilling, sa han, sentralbanksjefen i sin årstale i 2015, etter at  oljeprisene ble halvert i 2014.

Et ord som ikke påkaller applaus eller klapp på skuldra. Omstilling sier vi, og publikum dupper av, eller sjekker mobilen.

Men: Kan det handle om å se? Se seg selv i en større kontekst?. Forstå hva som må til for å henge med, være fleksibel, lytte, lære, være i pakt med omgivelsene, gjøre merkbare, men også umerkbare endringer av de produktene og tjenestene man selger. Kan det dypest sett være det vi må gjøre for å forbli i business, tjene penger og sikre arbeidsplasser, mon tro?

Med dette som utgangspunkt har Sandefjord Næringsforening bedt oss i juryen å kåre den bedriften i Sandefjord som har evnet å omstille seg. Altså den bedrift som absolutt ikke har sittet stille, men har evnet å se, se seg om, laget produkter, solgt dem, endret dem og vært i pakt med sin tid, samtid – og i pakt med kjøperne av produktene. Vært relevante, uansett tid og situasjon.

Å etablere en bedrift er starten på en sakte død. Hvis man ikke setter inn livreddende tiltak. For eksempel omstillingsevne. En undersøkelse som har sett på de 500 største selskapene i USA (S&P Index) viser at bedrifters levetid er i ferd med å bli drastisk redusert, fra rundt 80,5 år til litt over 14 år i 2030. .  

Dette er dyster statistikk. Tenk det, en bedrift som starter i dag blir altså med stor sannsynlighet i fremtiden ikke konfirmert før den blir fusjonert inn, kjøpt opp eller nedlagt. Eller er det nødvendigvis dyster statistikk? Er det kanskje bare et signal om at premissene for de store, eldste bedriftene er i endring? At drivere for innovasjon og utvikling er i endring?  

Vi vet jo alle at personlig omstilling er kjipe greier. Man må endre vaner, man må stramme seg opp, lese, holde seg oppdatert, be om tilbakemeldinger og ting vi egentlig synes er noe herk. Det som gikk i fjor og i forfjor må da være godt nok, kan vi tenke.

Sandefjord er en voksende kommune, stadig flere innbyggere etter kommunesammenslåinger, stadig flere som trenger nye jobber og stadig flere som trenger de arbeidsplassene vi har. Opprinnelsen til ordet kommune kommer fra latin og betyr «å gjøre felles». Og det er nettopp her vår prisvinner har sitt ankerfeste; et fellesskap mellom bedriften, mellom de ansatte og produktet de skaper hver eneste dag. Og vår prisvinner bidrar sterkt til å skape og vedlikeholde dette fellesskapet.

Prisvinneren produserer et produkt som møter et kravstort marked. Et marked som er villig til å betale for produktet fordi det, i tillegg til å levere kvalitet og innovasjon -  også tar vare på verdier. Ikke bare mentale verdier, men i høyeste grad også materielle verdier.

Prisvinneren kan sies å være den ansvarlige pappaen, fra den «stille generasjonen». Ikke så rasende festlig og utadvendt, men en type som er veloppdratt, litt sjenert, kanskje, men med tydelige verdier og retningssans. 

Prisvinneren, vet hvor skapet skal stå, til og mer hvilken farge det skal ha. Prisvinneren tar vare på familien sin, byen sin, aksjonærene sine – og, ikke minst tar ansvar for å gjøre de rette tingene for kloden vi bor på. 

Prisvinneren har liksom alltid vært der -  i innseilingen til byen vår. Selv da det brant høsten 1976 , var ingen i tvil om at selskapet ville reise seg igjen. Selskapet har vært vitne til verdensbegivenheter over hele kloden. 

De ble etablert det året Dronning Elisabeth av England, og imperiets overhode, ble født, selskapet har produsert jevnt og trutt under de harde tretti-åra, den gang hver femte nordmann var arbeidsledig, selskapet opplevde andre verdenskrig, Cubakrisen og Vietnam-krigen på 60- og 70-tallet. Vi kan tenke oss at de diskuterte omstilling på styrerommene den gang.

Vår stolte prisvinner har ikke bare overlevd, men kommet styrket ut av politiske stormkast, økonomiske kriser med pris- og lønnsstopp, EU-debatter i flere omganger, jappetid – og norsk fotballs ene opptur på 90-tallet. Og som om ikke det var nok; vår prisvinner har bidratt til å sette vår egen by på kartet med å sponse en av Norges første håndballhaller. Snakk om omstilling – og innstilling. 

Prisvinneren er overalt. I hele verden. De produserer maling og produkter som gjør skip mer effektive, mindre forurensende og bidrar på den måten til å gjøre verdenshavene renere, husene våre vakre og holdbare – og de har skapt en internasjonal merkevare vi alle kan være stolte av. 

Vi i juryen er av den bestemte oppfatning at vår prisvinner sto modell for Henrik Ibsen da han skapte begrepet «samfunnets støtter». Der hvor teaterstykkets konsul Bernick viser seg å svikte stort, der er årets prisvinner en virkelig støtte for det samfunnet de er en del av. 

De svikter ikke. De har gjort begrepet «omstilling» til noe levende, klimavennlig og fargerikt – de viser oss at omstilling først og fremst handler om – innstilling.

Det er en enstemmig og begeistret jury som gir årets pris til.... Jotun. 

 

 

 


Tilbake

Artikler

 • Kunsten å lede

  Nyheter - 24.05.2024

  Kunsten å lede

  I dag startet 90 SNF-ere dagen på vakre og ærverdige Midtåsen. Vi inviterte til frokostmøte med temaet "Kunsten å lede". CEO i REEN, Nøra Sørsdahl, snakket om ledelse med formål og betydning og hvordan de jobber for å gå fra ord til handling. Etter pausen fikk vi høre forsker og professor ved BI, Anders Dysvik, snakke om viktigheten av å få medarbeiderne til å blomstre, og bygge kulttur som legger til rette for psykologisk trygghet på arbeidsplassen.
  Tusen takk til SANDS Advokatfirma som var dagens vertskap. 

  Les mer
 • Samle bilde fra besøk på grubbestad gård, bilde av vinranker, folkene og produktene

  Nyheter - 23.05.2024

  U40 Sandefjord besøkte Grubbestad Gård

  U40 Sandefjord hadde gleden av å besøke vakre Grubbestad Gård for en spennende og smakfull opplevelse. Samlingen ga ikke bare muligheten til å nyte utsøkte produkter, men også innsikt i produksjonskunsten og lidenskapen som ligger bak hver flaske.

  Les mer
 • Regionens meglerkonger

  Nyheter - 19.05.2024

  Regionens meglerkonger

  Q4 Næringsmegling ble etablert i 2016. De er den klart største aktøren på salg av næringseiendommer i Vestfold og Telemark, og er i tillegg den største megleren av næringseiendom utenfor Oslo 7 år på rad. 

  Les mer
 • Effektiv og bærekraftig logistikk!

  Nyheter - 18.05.2024

  Effektiv og bærekraftig logistikk!

  Larvik Havn inviterer den 6. juni til en dag fylt med innovasjon, samarbeid og teknologi hvor målet er å gi deg innsikt i kortreist sjøtransport, for å skape effektiv og bærekraftig logistikk.

  Les mer
 • Bilde av seniorrådgiver i Enova Jan Peter Amundal

  Nyheter - 14.05.2024

  Hvilke støtteordninger har Enova for næringsbygg?

  På webinar med Enova 14. mai hadde vi fokus på hvilke støtteordninger de tilbyr for bygg og eiendom.

  Les mer
 • En engasjert leder som går foran!

  Nyheter - 12.05.2024

  En engasjert leder som går foran!

  Anna Furhoff Jensen elsker høyt tempo og tror kvinnelig lederskap i et mannsdominert miljø er utviklende og positivt. Hun tenker annerledes, tar nye utfordringer på strak arm og leder an i kampen mot svart arbeid.

  Les mer
 • Studenter Gokstad Akademiet

  Nyheter - 09.05.2024

  Hold deg relevant!

  Å holde seg relevant og oppdatert i dagens arbeidsmarked, kan være avgjørende for karrieresuksess. Enten du ønsker å avansere i din nåværende stilling eller utvide ferdighetene dine, kan det å investere tid i videreutdanning være en riktig beslutning. 

  Les mer
 • Årets mangfoldfrokost!

  Nyheter - 08.05.2024

  Årets mangfoldfrokost!

  For en start på 8. mai. Nærmere 300 deltakere fra næringsliv og det offentlige var klare i Harmonie arena for å høre om viktigheten av mangfold for å sikre sosial og økonomisk bærekraft i næringslivet. I Sandefjord har hver 6. innbygger flerkulturell bakgrunn. Uten mangfold og inkludering i næringslivet, stopper Sandefjord.

  Les mer
 • Bilde av Jonas B. Western fra Varro Vekstpartner i studio

  Nyheter - 05.05.2024

  Ung i fjorden - podcast

  Endelig ny episode av Ung i fjorden ute (tidligere YBS-podden)!

  Les mer
 • Fra Andebu til Erik Bye

  Nyheter - 04.05.2024

  Fra Andebu til Erik Bye

  Visste du at Sandefjords nest største private arbeidsplass ligger i Andebu? Idyllisk beliggende blant skog og grøntarealer finner du Signo Vivo. Dette er en to-språklig arbeidsplass, hvor rundt 550 ansatte gir tjenester til i underkant av 100 brukere. 

  Les mer
 • Byutviklingsplanen er klar!

  Nyheter - 03.05.2024

  Byutviklingsplanen er klar!

  En levende by er svært viktig for kommunens attraksjonskraft, både for å beholde og tiltrekke seg nye, stadig mer urbane, innbyggere og kontorbedrifter. Nå er byutviklingsplanen klar med 35 konkrete tiltak for å gjøre Sandefjord bedre.

  Les mer
 • Prosjekgruppe for høyskole i Sandefjord.

  Nyheter - 03.05.2024

  Jobber for høyskole i Sandefjord!

  At Sandefjord mangler høyskole, er en av årsakene til at mange i aldersgruppen 20 til 40 år flytter ut. Det begrenser byens vekstpotensial, byliv og skatteinntekter. Å bygge by handler om å sikre næringslivet relevant kompetanse, og ikke minst være attraktiv for kommende generasjoner.

  Les mer
 • Geir Wigtil, NAV og Kristine Abrahamsen, Matbørsen

  Nyheter - 02.05.2024

  Å jobbe er sunt!

  Stor interesse og fulltegnet fagmøte i dag om "å jobbe er sunt". I Sandefjord er det til enhver tid nærmere 2 000 arbeidstakere som er sykemeldte. Sykemeldinger knyttet til psykiske lidelser er sterkt økende. Hva er god systematikk av sykefraværsoppfølging? Rutiner er "motgift" mot kaos fikk vi høre.

  Les mer
 • Åpning av SAS sin nye rute fra Torp til København. Representanter fra flyplassen og SAS.

  Nyheter - 28.04.2024

  SAS i gang fra TORP!

  Søndag ettermiddag hadde SAS sin første flyvning fra TORP til København. Framover tilbyr de daglige forbindelser med unntak av lørdag. Det betyr gode forbindelser til Europa og resten av verden. Vi som bor her, må bruke flyplassen!

  Les mer
 • Kan GDPR faktisk være gøy?

  Nyheter - 25.04.2024

  Kan GDPR faktisk være gøy?

  I dag inviterte vi til fagmøte med temaet "Kan GDPR faktisk være gøy? Over 40 SNF-ere var på plass for å oppdatere seg på hvilke hovedforpliktelser bedrifter har når det gjelder behandling av personopplysninger. Enhver opplysning du kan linke til en person, er en personopplysning, og en årlig gjennomgang internt er å anbefale.

  Les mer
 • Næringsforeningene i Vestfold

  Nyheter - 24.04.2024

  Samlet for første gang!

  Forrige uke var alle næringsforeningene i Norge samlet for første gang i Trondheim. Nærmere 170 deltakere fra 70 næringsforeninger fra sør til nord deltok for erfaringsutveksling og kunnskapsdeling på tvers av kommuner og regioner.

  Les mer
 • Bilde av Pål Fredrik Berg og Frode Hammer i GamEra.

  Nyheter - 19.04.2024

  Brukt elektronikk på nett!

  Det startet som en lidenskapelig hobby på kjøkkenet til Pål Fredrik Berg. Som ihuga gamer og dataentusiast, ville han gjøre gaming tilgjengelig for flere. På samme tid ønsket han å sette gjenbruk på agendaen og legge til rette for gode, bærekraftige valg. Det ble starten for nettbutikken GamEra.

  Les mer
 • Trusselbildet i 2024!

  Nyheter - 18.04.2024

  Trusselbildet i 2024!

  I dag startet nærmere 130 SNF-ere dagen med frokostmøte om temaet "Trusselbildet i 2024", et svært tidsaktuelt og alvorlig tema. Antall cyberangrep mot norske virksomheter er økende og Jørgen Rørvik, spesialist på cybersikkerhet, snakket om at vi alle blir overvåket. Tidligere general og forsvarssjef Sverre Diesen holdt innlegg om "verden i 2024 – et annerledes og farligere sted". Tusen takk til Oslofjord Convention Center som var dagens vertskap. 

  Les mer
 • Bilde i forbindelse med utdeling av prisen årets vertskapskommune. Representanter fra Sandefjord kommune, NHO, KS og Sandefjord Næringsforening.

  Nyheter - 17.04.2024

  Mest næringsvennlige kommune!

  I februar ble Sandefjord kåret til ”Årets vertskapskommune for næringslivet”. Prisen deles ut i regi av NHO og KS, og i går var de på besøk i Sandefjord for å høre mer om jobben som gjøres og det gode samarbeidet som er mellom næringsliv, kommune og de folkevalgte.

  Les mer
 • Bilde av medarbeidere i Sandefjord Næringsforening

  Nyheter - 15.04.2024

  Lyst til å bli medlem?

  Sandefjord Næringsforening er den viktigste møteplassen i Sandefjord og jobber til det beste for næringslivet i regionen. Sammen bidrar vi til at regionen har de kvaliteter som gjør at folk ønsker å bo og arbeide her.

  Les mer
 • Adminkit - bilde av ansatte

  Nyheter - 12.04.2024

  Sikter mot internasjonal suksess

  Å skape et administrasjonsverktøy som er så enkelt at «ingen oppgave skal ta mer enn 5 minutter», kan virke som umulig for de fleste. Dette hårete målet har gründerne bak Adminkit lyktes med, og har gått fra ide til lansering og skalering mot internasjonalisering på rekordtid. 

  Les mer
 • Bilder fra medlemsbesøk til Norsk Tekstilgjenvinning.

  Nyheter - 10.04.2024

  Et nytt industrieventyr!

  I dag startet 35 SNF-ere dagen med besøk til Norsk Tekstilgjenvinning - Norges første tekstil-til-tekstil gjenvinningsanlegg som åpnet ved årsskiftet. De driver banebrytende arbeid på Pindsle hvor sluttproduktet kan tilbakeføres til verdikjeden. Interessen rundt selskapet er stor, også utover landegrensene kunne Pål Erik Haraldsen (CEO) fortelle om. Dette kan være starten på et nytt industrieventyr i Sandefjord.

  Les mer
 • Bilder fra besøk til Cafe Vintage med Ung 40 Sandefjord.

  Nyheter - 09.04.2024

  U40 Sandefjord møtte Globale Sandefjord

  Mangfold gir styrke! U40 samling med Globale Sandefjord gav ikke bare styrke, men også masse innsikt, forståelse og bevisstgjøring av mangfoldskompetanse. Både som bruk i næringslivet- men også i en selv. Nå er alle i U40 invitert til å delta på konferansen "Mangfold, mot og muligheter"!

  Les mer
 • En personlig og engasjert lokalbank!

  Nyheter - 06.04.2024

  En personlig og engasjert lokalbank!

  Den 1. februar i år var sammenslåingen av Andebu Sparebank, Larviksbanken og Skagerrak Sparebank en realitet, samlet under felles navn: Skagerrak Sparebank. I Sandefjord er lokalene omprofilert med ny visuell identitet, og logofargen skiftet fra grønn til lilla. Gjennom sammenslåingen styrker banken sin posisjon ytterligere, og får mulighet til å ta større engasjementer i bedriftsmarkedet.

  Les mer
 • ;