Vi gratulerer Jotun!

Vi gratulerer Jotun!

16.12.2022

I dag ble Jotun kåret til vinner av Tenk stort-prisen 2022. Årets tema var omstilling og det var et sterkt finaleheat med Jotun, Fosstech, Wenma, Teknomed og Grans som topp fem.

Årets jury er:

 • Juryleder Anita Krohn Traaseth (næringslivsleder)
 • Kristin Saga (Regiondirektør NHO)
 • Kjell Terje Ringdal (PR- og kommunikasjonsekspert)

Her er juryens begrunnelse og vinnertalen skrevet av Kjell Terje Ringdal:

Omstilling. Ordet har siden glidd ut og inn av ørene våre de siste årene. Behov for omstilling, sier vi, men det glir mellom hendene våre. Hva menes egentlig? Å stille om? Sitte stille? Skifte sittestilling? – Vi går fra særstilling til omstilling, sa han, sentralbanksjefen i sin årstale i 2015, etter at  oljeprisene ble halvert i 2014.

Et ord som ikke påkaller applaus eller klapp på skuldra. Omstilling sier vi, og publikum dupper av, eller sjekker mobilen.

Men: Kan det handle om å se? Se seg selv i en større kontekst?. Forstå hva som må til for å henge med, være fleksibel, lytte, lære, være i pakt med omgivelsene, gjøre merkbare, men også umerkbare endringer av de produktene og tjenestene man selger. Kan det dypest sett være det vi må gjøre for å forbli i business, tjene penger og sikre arbeidsplasser, mon tro?

Med dette som utgangspunkt har Sandefjord Næringsforening bedt oss i juryen å kåre den bedriften i Sandefjord som har evnet å omstille seg. Altså den bedrift som absolutt ikke har sittet stille, men har evnet å se, se seg om, laget produkter, solgt dem, endret dem og vært i pakt med sin tid, samtid – og i pakt med kjøperne av produktene. Vært relevante, uansett tid og situasjon.

Å etablere en bedrift er starten på en sakte død. Hvis man ikke setter inn livreddende tiltak. For eksempel omstillingsevne. En undersøkelse som har sett på de 500 største selskapene i USA (S&P Index) viser at bedrifters levetid er i ferd med å bli drastisk redusert, fra rundt 80,5 år til litt over 14 år i 2030. .  

Dette er dyster statistikk. Tenk det, en bedrift som starter i dag blir altså med stor sannsynlighet i fremtiden ikke konfirmert før den blir fusjonert inn, kjøpt opp eller nedlagt. Eller er det nødvendigvis dyster statistikk? Er det kanskje bare et signal om at premissene for de store, eldste bedriftene er i endring? At drivere for innovasjon og utvikling er i endring?  

Vi vet jo alle at personlig omstilling er kjipe greier. Man må endre vaner, man må stramme seg opp, lese, holde seg oppdatert, be om tilbakemeldinger og ting vi egentlig synes er noe herk. Det som gikk i fjor og i forfjor må da være godt nok, kan vi tenke.

Sandefjord er en voksende kommune, stadig flere innbyggere etter kommunesammenslåinger, stadig flere som trenger nye jobber og stadig flere som trenger de arbeidsplassene vi har. Opprinnelsen til ordet kommune kommer fra latin og betyr «å gjøre felles». Og det er nettopp her vår prisvinner har sitt ankerfeste; et fellesskap mellom bedriften, mellom de ansatte og produktet de skaper hver eneste dag. Og vår prisvinner bidrar sterkt til å skape og vedlikeholde dette fellesskapet.

Prisvinneren produserer et produkt som møter et kravstort marked. Et marked som er villig til å betale for produktet fordi det, i tillegg til å levere kvalitet og innovasjon -  også tar vare på verdier. Ikke bare mentale verdier, men i høyeste grad også materielle verdier.

Prisvinneren kan sies å være den ansvarlige pappaen, fra den «stille generasjonen». Ikke så rasende festlig og utadvendt, men en type som er veloppdratt, litt sjenert, kanskje, men med tydelige verdier og retningssans. 

Prisvinneren, vet hvor skapet skal stå, til og mer hvilken farge det skal ha. Prisvinneren tar vare på familien sin, byen sin, aksjonærene sine – og, ikke minst tar ansvar for å gjøre de rette tingene for kloden vi bor på. 

Prisvinneren har liksom alltid vært der -  i innseilingen til byen vår. Selv da det brant høsten 1976 , var ingen i tvil om at selskapet ville reise seg igjen. Selskapet har vært vitne til verdensbegivenheter over hele kloden. 

De ble etablert det året Dronning Elisabeth av England, og imperiets overhode, ble født, selskapet har produsert jevnt og trutt under de harde tretti-åra, den gang hver femte nordmann var arbeidsledig, selskapet opplevde andre verdenskrig, Cubakrisen og Vietnam-krigen på 60- og 70-tallet. Vi kan tenke oss at de diskuterte omstilling på styrerommene den gang.

Vår stolte prisvinner har ikke bare overlevd, men kommet styrket ut av politiske stormkast, økonomiske kriser med pris- og lønnsstopp, EU-debatter i flere omganger, jappetid – og norsk fotballs ene opptur på 90-tallet. Og som om ikke det var nok; vår prisvinner har bidratt til å sette vår egen by på kartet med å sponse en av Norges første håndballhaller. Snakk om omstilling – og innstilling. 

Prisvinneren er overalt. I hele verden. De produserer maling og produkter som gjør skip mer effektive, mindre forurensende og bidrar på den måten til å gjøre verdenshavene renere, husene våre vakre og holdbare – og de har skapt en internasjonal merkevare vi alle kan være stolte av. 

Vi i juryen er av den bestemte oppfatning at vår prisvinner sto modell for Henrik Ibsen da han skapte begrepet «samfunnets støtter». Der hvor teaterstykkets konsul Bernick viser seg å svikte stort, der er årets prisvinner en virkelig støtte for det samfunnet de er en del av. 

De svikter ikke. De har gjort begrepet «omstilling» til noe levende, klimavennlig og fargerikt – de viser oss at omstilling først og fremst handler om – innstilling.

Det er en enstemmig og begeistret jury som gir årets pris til.... Jotun. 

 

 

 


Tilbake

Artikler

 • Ingen er født med fordommer!

  Nyheter - 02.06.2023

  Ingen er født med fordommer!

  Vi ønsker oss et arbeidsliv der alle kan være seg selv og elske den man vil. Alle mennesker er like mye verdt og vi tar avstand fra trakassering, mobbing, diskriminering, urettferdighet og ufin oppførsel. Vi ønsker at SANDEFJORD skal være en varm, raus og inkluderende kommune hvor alle føler seg velkommen og respektert for den de er.

  Les mer
 • Lynrask levering!

  Nyheter - 01.06.2023

  Lynrask levering!

  I dag åpnet Komplett døren for 40 SNF-medlemmer. Vi fikk høre om hvordan Norges største nettbutikk sørger for lynrask levering og effektiv logistikk. Stor fokus på bærekraftige løsninger for frakt og emballasje og sterk kundefokus er noe av Kompletts oppskrift for å være "the obvious choice".

  Les mer
 • IT-folka som bryr seg!

  Nyheter - 29.05.2023

  IT-folka som bryr seg!

  I et flunkende nytt kontorbygg på Sem har vårt medlem Evelon nylig flyttet inn. Nærhet til kundene er viktig. Med nærmere tusen aktive kunder, er selskapets ambisjon å være en kortreist IT-partner kundene kjenner, med personlig oppfølging.

  Les mer
 • Regionalt samarbeid!

  Nyheter - 25.05.2023

  Regionalt samarbeid!

  Torsdag 25. mai var Næringsalliansen i Vestfold og Grenland samlet med egne styrer på Hotel Atlantic. Det ble gode diskusjoner om felles utfordringer og muligheter, styrken ved å jobbe godt sammen og ikke minst hvordan vi i fellesskap kan øke innenforskapet i næringslivet ved å tenke nytt. Det skapte stort engasjement.

  Les mer
 • Enklere avmelding!

  Nyheter - 23.05.2023

  Enklere avmelding!

  Nå kan du selv enkelt melde deg av arrangementer, dersom du ikke har anledning til å delta. På bekreftelsen du mottar når du melder deg på, er det lagt inn ny funksjonalitet på avmelding. Vi blir glad om du benytter dette, da det sparer oss for dyrebar tid. Tusen takk:).

  Les mer
 • Medarbeidere som skinner!

  Nyheter - 20.05.2023

  Medarbeidere som skinner!

  En trygg og inkluderende arbeidsplass er et bedre og morsommere sted å jobbe for absolutt alle, sier Morten Bast Ness, partner og leder av PwC i Vestfold og Telemark. Gjennom vårt nettverk Shine, og andre konkrete tiltak, er målet at alle medarbeidere skal skinne på jobb og være seg selv, uansett hvem de elsker.

  Les mer
 • Et gratis bærekraftsverktøy!

  Nyheter - 16.05.2023

  Et gratis bærekraftsverktøy!

  Hvordan påvirker din virksomhet klima, miljø, økonomi og sosiale forhold? Et nytt, gratis verktøy - vesentlig.no - ble lansert for få dager siden. Dette er utviklet av Miljøfyrtårn og UN Global Compact Norge. I dag fikk vi en god presentasjon av hvordan bedrifter kan identifisere hvor de har størst påvirkning på den bærekraftige utviklingen.

  Les mer
 • Ny episode av Young Business Podden!

  Nyheter - 15.05.2023

  Ny episode av Young Business Podden!

  I denne episoden møter vi Alexander Vestnes, gründer av selskapet Studio Vestnes. 

  Les mer
 • En magisk kveld for YBS!

  Nyheter - 11.05.2023

  En magisk kveld for YBS!

  I går hadde YBS (Young Business Sandefjord) sin 3. samling i år på Midtåsen. Arrangementet var fulltegnet og blant de 34 som deltok var det både kjente og nye ansikter. Det ble en fantatisk dag i Sandefjords nydelige herskapshus.

  Les mer
 • Norges beste mangfoldsprosjekt!

  Nyheter - 11.05.2023

  Norges beste mangfoldsprosjekt!

  For en start på 10. mai. Hele 330 deltakere var klare i Harmonie Arena for å høre om viktigheten av mangfold for å sikre sosial og økonomisk bærekraft i næringslivet🍀🍃. På scenen delte dyktige foredragsholdere av hva som forventes av attraktive virksomheter og hvordan en inkluderende bedriftskultur bidrar til å tiltrekke og beholde arbeidskraft, og ikke minst styrke omdømme.

  Les mer
 • Nordmenn elsker pølser!

  Nyheter - 04.05.2023

  Nordmenn elsker pølser!

  Visste du at nordmenn er blant de mest pølsespisende menneskene i verden? Det fikk vi høre når vi besøkte vårt medlem Fatland på Klinestadmoen. Her produserer 164 medarbeidere pølser og pålegg i høyt tempo til hovedsakelig Coop og NorgesGruppen.

  Les mer
 • Få støtte til opplæring!

  Nyheter - 04.05.2023

  Få støtte til opplæring!

  Ordningen med bedriftsintern opplæring (BIO) gir tilskudd til bedrifter i omstilling som vil styrke de ansattes kompetanse. i år har Fylkestinget har vedtatt en ramme på 7 millioner kroner til ordningen for 2023. Neste søknadsfrist for bedriftsintern opplæring (BIO-midler) er 26. mai.  

  Les mer
 • Stor fart i YBS!

  Nyheter - 04.05.2023

  Stor fart i YBS!

  YBS (Young Business Sandefjord) gjenoppstod desember 2022 med en ny styringsgruppe med engasjerte kvinner og menn fra ulike bransjer. Nettverket har fått mange, nye medlemmer i år, og har tilbakelagt to svært vellykkede samlinger. 

  Les mer
 • Stor interesse for bærekraftsrapportering!

  Nyheter - 03.05.2023

  Stor interesse for bærekraftsrapportering!

  I dag deltok 80 fra næringslivet i regionen på webinar om bærekraftsrapportering. Dette er noe alle virksomheter må forholde seg til. Hvem må rapportere på hva? Hvilke regler gjelder i dag og hvilke regler kommer? Små og store virksomheter møter økte krav til oversikt over egen verdikjede, gjennomsiktighet og sporbarhet, for å sikre tillit i markedet

  Les mer
 • Motiverte for jobb!

  Nyheter - 03.05.2023

  Motiverte for jobb!

  Globale Sandefjord i samarbeid med NAV Sandefjord og Sandefjord Næringsforening er nå i gang med mentorprogram for ukrainske flyktninger. Denne uken var både mentorer og mentees samlet til hyggelig bli kjent-treff på Cafe Vintage. 

  Les mer
 • Morgenruten til KLM er endelig tilbake

  Nyheter - 29.04.2023

  Morgenruten til KLM er endelig tilbake

  KLM er tilbake med to daglige avganger til Amsterdam fra Torp Sandefjord Lufthavn. Dette er gode nyheter både for næringslivet og fritidsreisende. 

  Les mer
 • Ingeniører med høy kompetanse!

  Nyheter - 28.04.2023

  Ingeniører med høy kompetanse!

  Allum Engineering feirer 50 år i år. Det hele startet da Øivind Allum etablerte Ingeniørfirmaet Allum Larsen i 1973. Den gangen var verftene langs hele Vestfoldkysten på kundelisten, ikke minst Framnæs Mek. Verksted. I dag leverer de ingeniørløsninger og teknologi til marin, energi og prosessindustri.

  Les mer
 • Forsiktig optimisme!

  Nyheter - 27.04.2023

  Forsiktig optimisme!

  I dag presenterte Jørund Buen og Ingeborg Berg fra Konjunktur Sørøst (SpareBank 1 Sørøst-Norge) en helt fersk undersøkelse om forventningerne til næringslivet i Sandefjord i tiden framover. Kort oppsummert: Svakere optimisme enn samme tid i 2022, men bedriftene er svært fornøyde med Sandefjord kommune. 

  Les mer
 • Ny episode i YBS podden er ute!

  Nyheter - 26.04.2023

  Ny episode i YBS podden er ute!

  I 4 episode møter vi salongeier og Gründer, Lena Berisha.

  Les mer
 • Får dine kollegaer våre nyhetsbrev?

  Nyheter - 24.04.2023

  Får dine kollegaer våre nyhetsbrev?

  Hver uke sender vi nyhetsbrev til våre medlemmer. Har du tipset dine kollegaer at de bør melde seg på for å holde seg oppdatert om alt som skjer i Sandefjord Næringsforening? Vi har møteplasser med et stort mangfold av temaer. 

  Les mer
 • Trenger du rådgivning?

  Nyheter - 22.04.2023

  Trenger du rådgivning?

  Har du et enkeltmannsforetak og savner praktisk veiledning? Da har du mulighet til å delta på Gründeriets partnerdag som arrangeres den siste onsdagen i hver måned fra kl 10.00 – 14.00 på Gründeriet. Det er åpent hus 26. april og ikke nødvendig å booke tid.

  Les mer
 • Rekordår for resirkulering av IT-utstyr

  Nyheter - 21.04.2023

  Rekordår for resirkulering av IT-utstyr

  IT-utstyr er verdens raskest voksende avfallstype. Vårt medlem Atea har sirkulærøkonomi høyt på agendaen, og i fjor ble mer enn 600 000 enheter samlet inn til gjenbruk og resirkulering gjennom deres tjeneste Goitloop. Det er en økning på 38 prosent sammenlignet med året før.

  Les mer
 • Et hav av muligheter!

  Nyheter - 19.04.2023

  Et hav av muligheter!

  På torget i Sandefjord har Yllka Neziri drevet Kafka i over 20 år. Hun flyttet til Sandefjord i juni 2002 og er i dag synlig i bybildet både som aktiv næringsdrivende, høyrepolitiker og en dame med et stort og inkluderende hjerte. Hun er evig takknemlig for mulighetene livet i Norge har gitt henne.

  Les mer
 • God kundeservice går aldri av moten!

  Nyheter - 19.04.2023

  God kundeservice går aldri av moten!

  På dagens frokostmøte fikk 130 SNF-ere høre om hva som skal til for å skape gode og magiske kundeopplevelser. Hvordan speiles den interne kulturen med den eksterne oppfatningen av bedriften? 

  Les mer
 • ;