Vi gratulerer Jotun!

Vi gratulerer Jotun!

16.12.2022

I dag ble Jotun kåret til vinner av Tenk stort-prisen 2022. Årets tema var omstilling og det var et sterkt finaleheat med Jotun, Fosstech, Wenma, Teknomed og Grans som topp fem.

Årets jury er:

 • Juryleder Anita Krohn Traaseth (næringslivsleder)
 • Kristin Saga (Regiondirektør NHO)
 • Kjell Terje Ringdal (PR- og kommunikasjonsekspert)

Her er juryens begrunnelse og vinnertalen skrevet av Kjell Terje Ringdal:

Omstilling. Ordet har siden glidd ut og inn av ørene våre de siste årene. Behov for omstilling, sier vi, men det glir mellom hendene våre. Hva menes egentlig? Å stille om? Sitte stille? Skifte sittestilling? – Vi går fra særstilling til omstilling, sa han, sentralbanksjefen i sin årstale i 2015, etter at  oljeprisene ble halvert i 2014.

Et ord som ikke påkaller applaus eller klapp på skuldra. Omstilling sier vi, og publikum dupper av, eller sjekker mobilen.

Men: Kan det handle om å se? Se seg selv i en større kontekst?. Forstå hva som må til for å henge med, være fleksibel, lytte, lære, være i pakt med omgivelsene, gjøre merkbare, men også umerkbare endringer av de produktene og tjenestene man selger. Kan det dypest sett være det vi må gjøre for å forbli i business, tjene penger og sikre arbeidsplasser, mon tro?

Med dette som utgangspunkt har Sandefjord Næringsforening bedt oss i juryen å kåre den bedriften i Sandefjord som har evnet å omstille seg. Altså den bedrift som absolutt ikke har sittet stille, men har evnet å se, se seg om, laget produkter, solgt dem, endret dem og vært i pakt med sin tid, samtid – og i pakt med kjøperne av produktene. Vært relevante, uansett tid og situasjon.

Å etablere en bedrift er starten på en sakte død. Hvis man ikke setter inn livreddende tiltak. For eksempel omstillingsevne. En undersøkelse som har sett på de 500 største selskapene i USA (S&P Index) viser at bedrifters levetid er i ferd med å bli drastisk redusert, fra rundt 80,5 år til litt over 14 år i 2030. .  

Dette er dyster statistikk. Tenk det, en bedrift som starter i dag blir altså med stor sannsynlighet i fremtiden ikke konfirmert før den blir fusjonert inn, kjøpt opp eller nedlagt. Eller er det nødvendigvis dyster statistikk? Er det kanskje bare et signal om at premissene for de store, eldste bedriftene er i endring? At drivere for innovasjon og utvikling er i endring?  

Vi vet jo alle at personlig omstilling er kjipe greier. Man må endre vaner, man må stramme seg opp, lese, holde seg oppdatert, be om tilbakemeldinger og ting vi egentlig synes er noe herk. Det som gikk i fjor og i forfjor må da være godt nok, kan vi tenke.

Sandefjord er en voksende kommune, stadig flere innbyggere etter kommunesammenslåinger, stadig flere som trenger nye jobber og stadig flere som trenger de arbeidsplassene vi har. Opprinnelsen til ordet kommune kommer fra latin og betyr «å gjøre felles». Og det er nettopp her vår prisvinner har sitt ankerfeste; et fellesskap mellom bedriften, mellom de ansatte og produktet de skaper hver eneste dag. Og vår prisvinner bidrar sterkt til å skape og vedlikeholde dette fellesskapet.

Prisvinneren produserer et produkt som møter et kravstort marked. Et marked som er villig til å betale for produktet fordi det, i tillegg til å levere kvalitet og innovasjon -  også tar vare på verdier. Ikke bare mentale verdier, men i høyeste grad også materielle verdier.

Prisvinneren kan sies å være den ansvarlige pappaen, fra den «stille generasjonen». Ikke så rasende festlig og utadvendt, men en type som er veloppdratt, litt sjenert, kanskje, men med tydelige verdier og retningssans. 

Prisvinneren, vet hvor skapet skal stå, til og mer hvilken farge det skal ha. Prisvinneren tar vare på familien sin, byen sin, aksjonærene sine – og, ikke minst tar ansvar for å gjøre de rette tingene for kloden vi bor på. 

Prisvinneren har liksom alltid vært der -  i innseilingen til byen vår. Selv da det brant høsten 1976 , var ingen i tvil om at selskapet ville reise seg igjen. Selskapet har vært vitne til verdensbegivenheter over hele kloden. 

De ble etablert det året Dronning Elisabeth av England, og imperiets overhode, ble født, selskapet har produsert jevnt og trutt under de harde tretti-åra, den gang hver femte nordmann var arbeidsledig, selskapet opplevde andre verdenskrig, Cubakrisen og Vietnam-krigen på 60- og 70-tallet. Vi kan tenke oss at de diskuterte omstilling på styrerommene den gang.

Vår stolte prisvinner har ikke bare overlevd, men kommet styrket ut av politiske stormkast, økonomiske kriser med pris- og lønnsstopp, EU-debatter i flere omganger, jappetid – og norsk fotballs ene opptur på 90-tallet. Og som om ikke det var nok; vår prisvinner har bidratt til å sette vår egen by på kartet med å sponse en av Norges første håndballhaller. Snakk om omstilling – og innstilling. 

Prisvinneren er overalt. I hele verden. De produserer maling og produkter som gjør skip mer effektive, mindre forurensende og bidrar på den måten til å gjøre verdenshavene renere, husene våre vakre og holdbare – og de har skapt en internasjonal merkevare vi alle kan være stolte av. 

Vi i juryen er av den bestemte oppfatning at vår prisvinner sto modell for Henrik Ibsen da han skapte begrepet «samfunnets støtter». Der hvor teaterstykkets konsul Bernick viser seg å svikte stort, der er årets prisvinner en virkelig støtte for det samfunnet de er en del av. 

De svikter ikke. De har gjort begrepet «omstilling» til noe levende, klimavennlig og fargerikt – de viser oss at omstilling først og fremst handler om – innstilling.

Det er en enstemmig og begeistret jury som gir årets pris til.... Jotun. 

 

 

 


Tilbake

Artikler

 • Laks til folket!

  Nyheter - 04.02.2023

  Laks til folket!

  På Fokserød holder Pure Salmon Kaldnes til i trivelige lokaler. Virksomheten er i kraftig vekst og hadde i 2022 en omsetning på drøye 400 millioner. Det siste året har 60 nye medarbeidere blitt en del av selskapet, som har ekspertise i verdensklasse innenfor fagfeltet landbasert fiskeoppdrett.

  Les mer
 • Er du mellom 20 - 40 år?

  Nyheter - 03.02.2023

  Er du mellom 20 - 40 år?

  Hvis svaret er ja, da har vi et eget nettverk du kan ta del i som heter Young Business Sandefjord (YBS). Nettverket ledes av Susanne Kolstad Grung som til daglig jobber i Fjellsport og med ny styringsgruppe på plass, planlegges flere aktiviteter i 2023.

  Les mer
 • Byutvikling, revitalisering og ombruk!

  Nyheter - 02.02.2023

  Byutvikling, revitalisering og ombruk!

  I dag inviterte Sandefjord kommune og Sandefjord Næringsforening til planforum. Nærmere 90 deltakere fra næringslivet var på plass for å høre om byutvikling, revitalisering og ombruk.

  Les mer
 • Frivilligbørs kommer til Sandefjord!

  Nyheter - 02.02.2023

  Frivilligbørs kommer til Sandefjord!

  Tirsdag 7. februar på Hjertnes kulturhus blir det frivilligbørs i Sandefjord, og vi håper du blir med. I løpet av et par timer på Hjertnes håper vi at det skapes nye relasjoner og muligheter for samarbeid mellom næringslivet, kommunen og frivilligheten i Sandefjord. Samarbeid kan for eksempel handle om å dele kompetanse, praktisk hjelp, underholdning, utstyr eller lokaler uten at det veksles noe penger.

  Les mer
 • Nytt samarbeid!

  Nyheter - 28.01.2023

  Nytt samarbeid!

  Sandefjord Næringsforening er nå medarrangør til planforum i regi av Sandefjord kommune. To ganger i året inviteres det til samlinger hvor formålet er deling av planarbeider som har betydning for by- og tettstedsutvikling, styrke dialog om by- og næringsutvikling og ikke minst læring og inspirasjon fra ulike aktører.

  Les mer
 • Ukraina trenger strømaggregater!

  Nyheter - 27.01.2023

  Ukraina trenger strømaggregater!

  Russlands krigføring og målrettede angrep på sivil infrastruktur gjør at vinteren i Ukraina er ekstremt krevende. Infrastrukturen er bombet i stykker. Sykehus, skoler, barnehager, gamlehjem og hele boligkvartaler i Ukraina er uten eller delvis uten strøm og vannforsyning. Nå ber de om hjelp fra næringslivet i Sandefjord til strømaggregater og strømkabler. Kan du og din bedrift bidra?

  Les mer
 • Si din mening om Tivolitomta!

  Nyheter - 25.01.2023

  Si din mening om Tivolitomta!

  Sandefjord kommune ser på mulighetene for å flytte biblioteket og kulturskolen til Tivolitomta. Fire arkitektteam har laget fire ulike forslag. Nå vil kommunen høre hva du mener.

  Les mer
 • Regjeringen vil skjerpe miljøkrav

  Nyheter - 20.01.2023

  Regjeringen vil skjerpe miljøkrav

  Offentlig sektor er for dårlige til å stille klima- og miljøkrav i sine anskaffelser. Nå vil regjeringen skjerpe regelverket slik at miljø alltid vektes med minst 30 prosent i alle offentlige innkjøp.

  Les mer
 • Mennesket bak CVen!

  Nyheter - 20.01.2023

  Mennesket bak CVen!

  Globale Sandefjord ble «blåst av banen» over all den kompetansen og potensiale som finnes i det flerkulturelle miljøet i Sandefjord når de startet med å lage video-cv'er. Filmene gjør det mulig å bli kjent med spennende kandidater som har kompetanse som altfor ofte ikke anerkjennes eller brukes i arbeidslivet.

  Les mer
 • Gründeriet søker dyktig forretningsutvikler

  Nyheter - 19.01.2023

  Gründeriet søker dyktig forretningsutvikler

  Trigges du av innovasjon og entreprenørskap og har du lyst til å være en bidragsyter for å skape flere, lokale arbeidsplasser? Ikke minst å løfte Sandefjord til Norges beste gründerby? Da kan dette være drømmejobben for deg. Som forretningsutvikler bidrar du i et viktig og meningsfylt samfunnsoppdrag. Søknadsfrist snarest. Vi behandler søknader fortløpende.

  Les mer
 • Fullsatt sal på årets storfrokostmøte

  Nyheter - 11.01.2023

  Fullsatt sal på årets storfrokostmøte

  For en fantastisk start det ble på 2023 med storfrokost i Hjertnes i samarbeid med Sandefjord kommune. Hele 650 påmeldte var klare for en felles kick start på det nye året.

  Les mer
 • Erna Solberg kommer til storfrokosten!

  Nyheter - 10.01.2023

  Erna Solberg kommer til storfrokosten!

  Nærmere 650 deltakere er allerede påmeldt, når vi inviterer til storfrokost den 11. januar i Hjertnes. På scenen får du blant annet høre Erna Solberg, partileder i Høyre. Vi garanterer deg noen svært interessante timer i selskap med fine folk fra hele vårt lokale næringsliv. 

  Les mer
 • Sørger for at 7 av 10 nordmenn får rent vann

  Nyheter - 05.01.2023

  Sørger for at 7 av 10 nordmenn får rent vann

  Fra hovedkontoret på Torp-IT sørger Gurusoft for at 7 av 10 nordmenn er trygge på at de får rent vant. Med 100 av de største kommunene i Norge på kundelisten, er de markedsledende innen overvåking og rapportering av vann og avløp. 

  Les mer
 • Stor aktivitet på Gründeriet i 2022!

  Nyheter - 02.01.2023

  Stor aktivitet på Gründeriet i 2022!

  Sandefjord Næringsforening driver Gründeriet i nært samarbeid med Sandefjord kommune. I 2022 ble 35 nye gründerbedrifter en del av "huset" og det ble gjennomført nærmere 70 arrangementer med solid, faglig påfyll.

  Les mer
 • Godt nytt år!

  Nyheter - 02.01.2023

  Godt nytt år!

  Vi håper julen har vært fin, at batteriene er ladet og at du er klar for 2023. Vi starter året med storfrokost i Hjertnes, og gleder oss til å se deg.

  Les mer
 • 61 nye medlemmer i 2022!

  Nyheter - 01.01.2023

  61 nye medlemmer i 2022!

  Å møte dere som er våre medlemmer ansikt til ansikt, er noe av det vi i Sandefjord Næringsforenlig liker best. I 2022 nådde vi all time high med hele 581 medlemsbedrifter ved årsskiftet. Hele 61 nye bedrifter ble en del av foreningen gjennom året. 

  Les mer
 • Premiere 1. januar!

  Nyheter - 30.12.2022

  Premiere 1. januar!

  På årets første dag i 2023, er det premiere på Mesternes mester. Sandefjord er stedet, og ti påfølgende fredager kan du se deltakerne utfolde seg i vår fantastiske kommune.

  Les mer
 • God jul fra SNF!

  Nyheter - 19.12.2022

  God jul fra SNF!

  Vi nærmer oss jul og 2022 er snart tilbakelagt. Et innholdsrikt år hvor pandemien gradvis fikk mindre spalteplass, mens krig i Europa, høye strømpriser og økte renter preget hverdagen og nyhetsbildet vårt. Tross utfordrende tider, er det mange positive opplevelser å ta med seg fra året som har gått.

  Les mer
 • Årets siste frokostmøte!

  Nyheter - 16.12.2022

  Årets siste frokostmøte!

  I dag var det julefrokost, og hele 230 deltakere fra vårt lokale næringsliv var på plass på Scandic Park Sandefjord. Viktige temaer om global og lokal utvikling, samt omstilling var på agendaen. Vi gratulerer Jotun som årets vinner av Tenk stort-prisen.

  Les mer
 • Vi gratulerer Jotun!

  Nyheter - 16.12.2022

  Vi gratulerer Jotun!

  I dag ble Jotun kåret til vinner av Tenk stort-prisen 2022. Årets tema var omstilling og det var et sterkt finaleheat med Jotun, Fosstech, Wenma, Teknomed og Grans som topp fem.

  Les mer
 • En ny "steinalder"

  Nyheter - 14.12.2022

  En ny "steinalder"

  Når Rocks of Norway så dagens lys i 2010, ble en ny «steinalder» skapt. Med restmateriale fra steinindustrien som tidligere ble kastet, utvikles nå mure-blokker og trapper i topp kvalitet. I Sandefjord er trappa fra Bjerggata til Preståsen laget av restmateriale, det samme er sittebenkene i Thor Dahls gate og ikke minst muren foran brannstasjonen ved Sandefjordsveien.

  Les mer
 • Finalistene er klare!

  Nyheter - 10.12.2022

  Finalistene er klare!

  Årets 5 finalister til Tenk stort-prisen er klare og 16. desember skal vinneren kåres. Årets tema er omstilling.

  Les mer
 • Hjelper nærmere 1000 ut i jobb!

  Nyheter - 09.12.2022

  Hjelper nærmere 1000 ut i jobb!

  Markedsteamet til NAV Sandefjord er tredje best i landet på formidling av arbeidskraft sammen med øvrige kollegaer. I fjor fikk de over 1000 personer ut i jobb. Med rekordlav arbeidsledighet, er tallet på formidling noe lavere så langt i 2022.

  Les mer
 • Norskkurs på kveldstid!

  Nyheter - 08.12.2022

  Norskkurs på kveldstid!

  Har du en medarbeider som ønsker og trenger å ta norskopplæring? Sandefjord kommune ved Sandefjord voksenopplæring arrangerer kurs fra januar 2023, og siste frist for påmelding er 16. desember.

  Les mer
 • ;