Foto: Sandefjord Næringsforening
Vekst sikrer vår felles framtid!
02.11.2024
Skal vi sikre velferden vår i framtiden, er vi avhengig av økte skatteinntekter og vekst. Ikke bare for å opprettholde dagens nivå, men for å skape nye muligheter for næringsliv, innbyggere og kommunen, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch. Framtiden vil se annerledes ut enn fortiden. Derfor må vi jobbe for å tiltrekke flere høykompetente mennesker, som kan bidra til mer verdiskaping og økte skatteinntekter.
I dag ligger Sandefjord under landsgjennomsnittet på skatteinntekter. Det må vi gjøre noe med. De fleste av oss ønsker et Sandefjord med gode levekår, spennende jobbmuligheter, et rikt kulturliv og en levende by. Uten vekst vil Sandefjords attraksjonskraft reduseres og det blir stagnasjon i utviklingen.
Puls i sentrum hele året
- En levende by trenger et mangfold av tilbud som kafeer, butikker og kulturarrangementer. For å sikre stabil omsetning over tid, må vi ha et bredt og bærekraftig kundegrunnlag, noe som krever at vi tiltrekker oss flere mennesker. Vekst gir flere arbeidsplasser og positive ringvirkninger, sier Gleditsch. Når kommunen blomstrer, skapes bedre rom for innovasjon og nytenkning, og en positiv utvikling gir trygghet for både eldre og yngre innbyggere. Byen må være attraktiv for alle, og særlig unge ønsker seg aktiviteter og et levende sentrum de kan være en del av.
Flere eldre og færre unge
Statistikken viser at vi står foran betydelige demografiske endringer. Om 12-15 år vil antallet innbyggere over 80 år i Sandefjord være doblet. Samtidig har vi en lavere andel unge innbyggere sett i forhold til byer det er naturlig å sammenligne oss med. Vi må også ta innover oss at antall sysselsatte i Norge og Sandefjord holder seg stabilt i hele denne perioden.
- For å møte fremtidens utfordringer må vi være villige til å endre oss. Jeg tror vi alle ønsker en utvikling som sikrer nok omsorg og varme hender til å håndtere de behovene vi står overfor. Det innebærer også at vi må være åpne for ny teknologi. For å få dette til må vi gjøre oss mer attraktive, tiltrekke og beholde unge talenter i arbeidslivet, fortsetter ordføreren. Vi trenger mer liv i gatene og et sentrum som er levende hele året, fra høst til vår. Flere mennesker som bor og bruker sentrum, skaper også økt trygghet. Et innovativt næringsliv er avhengig av riktig kompetanse for å vokse, og uten denne tilgangen vil arbeidsplasser forsvinne fra Sandefjord.
Pulserende liv på Tivolitomta
Det neste store byutviklingsprosjektet i Sandefjord er Tivolitomta – et planlagt kunnskapssenter som kan huse bibliotek, kulturskole, høyere utdanning, et stort spekter av nye aktiviteter, kafeer og sosiale møteplasser. Kanskje vil det til og med inkludere en skybar på toppen og publikumsrettede tilbud på gateplan. Dette prosjektet vil bidra til et mer levende bymiljø og styrke byens attraksjonskraft.
- Andre byer som har satset på lignende initiativ har opplevd stor vekst. Et slikt kunnskapssenter vil skape arbeidsplasser, tiltrekke ny kompetanse og sette sitt preg på byen. Biblioteket alene vil ha et potensiale for å øke besøkstallet fra dagens 200 000 til 500 000, forteller Bjørn Ole Gleditsch. Jeg er selv i gruppen 60+ med grått hår og har forståelse for at en del reagerer på høyhus, men det er ikke bærekraftig å utvikle sørlandsidyller i sentrum. Statlige og regionale myndigheter pålegger oss fortetting i byområdene, noe som betyr at vi får begrenset med nye arealer å bygge på. Framtidens trafikkvekst må håndteres gjennom kollektivtransport, gang- og sykkelveier, noe som vil bidra til å skape en mer bærekraftig by. For at utviklingen av dette området skal være mulig, vil leiligheter bidra til å redusere økonomisk risiko. Her kan vi som kommune pålegge utbygger å tilrettelegge for mindre enheter tilpasset unge, studenter og enslige. Det vil bidra til større mangfold av boligtilbud i sentrum. Parkeringsutfordringer kan løses under bakkenivå med felles innkjøring under torvet.
Utvikling tar tid
Diskusjonen om Tivolitomta har pågått i lang tid. Sandefjord kommune har invitert hele byens befolkning til å komme med innspill og ønsker. Det er mange meninger, og det er politikernes ansvar å sikre vekst, helhet og utvikling.
- Vi er heldige som har et godt demokrati. Det er lett å mene mye når man ikke sitter med ansvaret. Det er politikerne som må ta de nødvendige valgene for å sikre løsninger for fremtiden. Hele tre av fire kommuner i Norge går med underskudd i år, og statlig støtte er knapp. Derfor må vi selv ta ansvar for å sikre en bærekraftig kommuneøkonomi, sier ordføreren. Vi er underfinansiert, og ansvaret ligger hos oss politikere for å sikre vekst. Det er realiteten.
Byggestart i 2026?
Reguleringsplanen skal behandles på nyåret, og neste steg blir antagelig en arkitektkonkurranse. Skissene som hittil er presentert, er kun illustrasjoner kommunen må utarbeide som en del av plansaken. Hvis alt går som planlagt, kan byggestart finne sted i 2026.
- Jeg håper næringslivet engasjerer seg sterkere, er ambassadører og bidrar til å fremheve byens muligheter. Et slikt engasjement er viktig for å sikre tilgang på riktig kompetanse og gjøre Sandefjord mer attraktiv for kommende generasjoner. Vi må løfte i fellesskap og jobbe sammen for Sandefjord, avslutter en optimistisk Bjørn Ole Gleditsch.