Tekstiler – den nye vekstnæringen for Sandefjord?
20.08.2023
I Sandefjord bygges nå Norges første tekstil-til-tekstil gjenvinningsanlegg. Tekstiler står for 10 prosent av alle klimagassutslipp. Det er mer enn all internasjonal luftfart og maritim shipping kombinert. Norsk Tekstilgjenvinning driver banebrytende arbeid på Pindsle hvor sluttproduktet kan tilbakeføres til verdikjeden og interessen rundt selskapet er stor, også utover landegrensene.
På bildet fra venstre: Fred Haugland, Silja Meier, Emilie Haraldsen og Pål Erik Haraldsen (CEO).
I 2005 startet sandefjordingen Pål Erik Haraldsen Health Workers. Selskapet selger arbeidstøy til private og offentlige kunder innen helsesektoren. I fjor var omsetningen på 13 millioner og sysselsetter 6 dyktige medarbeidere. Med nettbutikk, produktutvikling og moteriktige farger på uniformene, er Health Workers innovatører i bransjen.
Grønn fredag
Health Workers ble Miljøfyrtårnsertifisert i 2013 med et sterkt ønske om å gjøre en forskjell. En dag i måneden er «grønn fredag» hvor alle medarbeiderne går til jobb, gjerne mens de plukker søppel underveis. De inviterer også til ryddeaksjoner med nærliggende firmaer, og på taket er det solceller. Til tross for mange gode tiltak følte de at dette ikke var nok, og ønsket å kunne være med å bidra til å virkelig gjøre en forskjell. For et par år siden kom den store tanken om å skape en bærekraftig verdikjede for materialgjenvinning og upcycling av brukte tekstiler (å bruke et materiale på nytt, men til et annet formål eller på en annen måte enn den opprinnelige).
Hver nordmann kaster årlig 15 kilo tøy
Norsk Tekstilgjenvinning startet som et sideprosjekt for kollegaene Pål Erik Haraldsen og Fred Haugland. De var begge opptatt av den enorme klimabelastningen tekstiler er, og at mindre enn 1 prosent blir resirkulert. Til info kaster hver nordmann 15 kg tøy i året.
Anlegget som bygges er et forskning- og utviklingsanlegg (demoanlegg), og brukte kvalitetsklær skal bli til fiber som er egnet for ny tekstilproduksjon. Denne typen mekanisk gjenvinning er banebrytende, og forbruker hverken vann eller kjemikalier. Etterspørselen etter fiber er betydelige fra både norske og utenlandske aktører. Lykkes man med satsningen, kan tekstilindustri bli en ny vekstnæring i Sandefjord.
Oppstart desember 2023
Det nye anlegget skal være i drift fra desember 2023 og flere ministre har meldt sin tilstedeværelse på åpningen. Norsk Tekstilgjenvinning har fått støtte av Innovasjon Norge med 29 millioner, Handelens Miljøfond er inne med 10 millioner, Forskningsrådet har bidratt og kjente sandefjordinger står også på investorlisten.