Klimanøytral energiforsyning
06.10.2023
Fra varmesentralen til Statkraft Varme i Bugården, forsynes større næringsbygg og boligblokker i kommunen med fjernvarme fra et energifleksibelt og vannbårent system. I Sandefjord går systemet fra Jotun Arena i vest til Kamfjordhjemmet i øst.
Vi har besøkt sentralen til Statkraft Varme som ligger rett bak Sandefjord Videregående Skole. På plass er Ole Jonny Ellingsen, driftssjef på Sør- Østlandet, og Per Weidenhaijn som er Key Account Manager.
- Varmesentralen i Bugården har vært i drift siden 2015, forteller Per Weidenhaijn. Hovednettet er på 10 kilometer, og forsyner store næringsbygg som rådhuset, Sandefjord VGS, svømmehallen, Kamfjordhjemmet, nye leilighetsbygg som Dronningensgate og Scandic Park Sandefjord. Kundene våre er fornøyde, fordi driftskostnadene ved fjernvarme er lave, legger han til
Statkraft er 100 prosent eid av den norske stat, og Europas største produsent av fornybar energi. Fjernvarme eller urban energi som det også kalles, er en sentral del av energiforsyningen i byer og tettsteder, sammen med strømnettet.
- Fjernvarme utnytter energi som ellers går til spille, sier Ole Jonny Ellingsen og det avlaster strømnettet. Vi kan ikke bruke strøm til å varme bygg, den har vi bruk for til så mye annet nå i det grønne skiftet. 100 prosent fornybar fjernvarme er et bedre alternativ, sier han entusiastisk.
I mange år har fjernvarme bidratt til å fase ut fossil energibruk i bygg og industri. I Sandefjord kommer all fjernvarmen fra flisfyring. To ovner (fliskjeler) på 4000 KW, samt en røykgasskondensator på 2000 KW blir brukt til å varme opp vann, som ved hjelp av fjernvarmerørene blir distribuert til byggene som skal varmes opp. Når byggene har tatt ut den varme energien fra vannet blir det transportert tilbake til varmesentralen hvor det igjen blir varmet opp. Inne i flisovnen foregår forbrenning på ca. 1000 grader. Temperaturen på fjernvarmevannet til kundene ligger mellom 84–100 grader avhengig av årstid. Fjernvarmerørene er gravd ned under bakken, så dette er byens skjulte energisystem.
- Flisen som blir brukt er kortreist, og kommer fra restavfall fra skogsvirke som ikke har noen annen bruk. Det aller meste kommer fra skogstynning, skogpleie, rydding av kraftgater, rydding av åkerkanter som gir mer dyrkbar mark, rydding av veikanter og skogsveier, pleiing av kulturlandskap og rydding av areal til annet bruk. Akkurat nå fyrer vi med flis fra den gamle IKEA-tomten som ryddes, forteller Ellingsen.
Hvis vi skal beregne hvor mye flis som blir utnyttet til fjernvarme ved anlegget på Bugården Varmesentral er det mye i løpet av et år. Ser vi på produksjonen i 2022 tilsvarer det nærmere 90 000 lauvtrær. Da tar vi utgangspunkt i et gjennomsnittlig tre med 16 cm i diameter og 4m høyt. Det ble levert ca. 210 lass med heltreflis og 157 lass med bark.
- De fleste av byggene som i dag kobler seg på fjernvarme har ambisjoner om å være bærekraftig, miljøeffektive og skal ofte oppnå en miljøsertifisering av bygget. Det er dermed viktig for både de og oss i Statkraft at fjernvarmen i Sandefjord er 100 prosent fornybar. Vi er glade for at Sandefjord kirke også er tilkoblet fjernvarme. Nå er det slutt på kalde gufs og frosne rumper på trebenkene gjennom vinteren, smiler Per Weidenhaijn.