Nordmenn elsker pølser!
04.05.2023
Visste du at nordmenn er blant de mest pølsespisende menneskene i verden? Det fikk vi høre når vi besøkte vårt medlem Fatland på Klinestadmoen. Her produserer 164 medarbeidere pølser og pålegg i høyt tempo til hovedsakelig Coop og NorgesGruppen.
Historien starter med Skjeggerød, stiftet av Arne Skjeggerød i 1955 som senere ble overtatt av Freddy Henriksen. I 1985 flytter driften til Sandefjord. I 1995 kjøper Fatland 40 prosent av selskapet, før de i 2000 ble eneeiere og endrer navnet fra Skjeggerød til Fatland i 2017. Fatland så dagens lys i 1892 i Vikedal i Rogaland. I dag er det 4. generasjon som driver og 5. generasjon i ferd med å ta over driften. Selskapet er den klart største, privateide kjøttbedriften i Norge. Over 5 000 bønder er leverandører, og bedriften har hele verdikjeden fra slakting til ferdig produkt.
I Sandefjord er Per Einar Johansen daglig leder. Han har vært med selskapet i ulike roller siden 1985. Selv er han sterkt involvert i selve driften, og sliter ikke ned kontorstolen sin.
- Det er fantastisk å lede så mange flinke folk og vi er et herlig mangfold av mennesker fra 16 nasjoner, forteller Per Einar. Mange har jobbet her lenge, og nylig delte vi ut Norges Vels Medalje til ti medarbeideren for lang og tro tjenester (25 – 30 år). Det tar vi som et godt tegn på at de trives i jobben og at vi har en god kultur. Vi trenger påfyll av nye medarbeidere, og er på jakt etter blant annet ledere som kan ta over når noen av oss etter hvert nærmer oss pensjonsalder.
Visste du at:
- Fatland produserer ca. 8 km med stekepølser pr. dag (34 000 pakker)
- Fatland produserer ca. 5 km med pålegg pr. dag (37 000 pakker)
- Total produksjon pr. år er 8 000 tonn fordelt på 3 500 tonn pølser og 4 500 tonn pålegg
- Fatland har vunnet mange gull i NM i kjøtt
- Omsetning i 2022 var 655 millioner i Sandefjord