Mangfold + sirkularitet = NewUse!

Mangfold + sirkularitet = NewUse!

21.07.2023

NewUse så dagens lys på Sri Lanka i 2016. Sandefjordingen Jørn Hammelow-Berg startet butikk og skapte lokale arbeidsplasser. Tilbake i Sandefjord 2017 fortsatte han som sosial entreprenør med mål om å hjelpe mennesker ut i arbeidslivet. I dag teller NewUse seks medarbeidere.

I fine lokaler i Skiringssalsveien holder NewUse til. Her finnes verksted for møbler, industrisøm og stål- og metall. Lokalene rommer også mekanisk avdeling, CNC-lab for utfresing av skilt og møbler, samt klasserom.

Vi blir ønsket velkommen av Jørn og hans gode kollega, Johnny Akerholt, som er lærer og administrasjonsansvarlig, en varm junidag:

Vi hjelper mennesker ut i jobb og gir oppfølging og arbeidstrening på veien dit, forteller Johnny. Sirkulærøkonomi er vårt fotavtrykk og her skaper vi nytt liv både til møbler og alt annet vi produserer. Vi har til enhver tid 15 deltakere hos oss som kartlegges og læres opp i språk, arbeidslivskultur og håndverksfag – for å nevne noe – på veien mot ordinært arbeid. Flere ønsker plass hos oss. Vi har et svært godt samarbeid med mange aktører. Nevnes kan NAV Sandefjord, Mulighetshuset, Tønsberg læringssenter og Kystarena. Nå er vi også godt i gang med et fireårig prosjekt med fylkeskommunen, ved navn Bygg Sammen, der vi lærer opp fremtidens tømrere i tømrerfaget.

Kulturelt mangfold
- Vi som jobber her kommer fra Syria, Afghanistan, Tyskland og Norge, fortsetter Johnny. I tillegg til å ha god spisskompetanse innenfor de ulike fagområdene, er selvfølgelig språktrening viktig. Derfor er det kulturelle mangfoldet av stor betydning. Vi benytter tolk ved behov. Deltakerne hos oss kommer fra mange land, med erfaring fra mange ulike håndverk, så god kommunikasjon er avgjørende. Derfor har vi ansatt både håndverkere og pedagog hos oss. Til å begynne med jobbet vi utelukkende med innvandrermenn med håndverksbakgrunn. I dag jobber vi med alle avdelinger på NAV – unge og gamle, som kommer fra alt mellom Sandefjord og Syria.

Klasseromsundervisning
- Vi er tett på hver enkelt deltaker. Det er nøkkelen for at vi lykkes, forteller Jørn. Vi må bli kjent, forstå og kartlegge hvilke behov den enkelte har. Språk og arbeidstrening er viktig, men ikke minst karriereveiledning, dialog med kommende arbeidsgivere. Vi har lang erfaring fra å jobbe med mennesker, og vi anvender dette for å få frem erfaringsbasert kunnskap i deltakerens søknader og CV. Noen ganger kan bakenforliggende årsaker skape misforståelser, og det er viktig for arbeidsgiver å forstå behovet for tilrettelegging av varige tilstander, som blant annet ulike diagnoser.

Gjenbruk og sirkulærøkonomi
NewUse har alle type kunder, både kommunale aktører, bedrifter og privatpersoner. Bredden av det de tilbyr er stor, alt fra reparasjoner av båtkalesjer/seil til å lage nye møbler. Gamle møbler får også nytt liv. I nyere tid har NewUse virkelig havnet på kartet, gjennom større oppdrag i form av både industrisømarbeid og interiørarkitektsamarbeid.

- Nå jobber vi med et større oppdrag for interiørarkitektene i Nordic State, på bestilling fra Bølgen kulturhus i Larvik. Hele kioskavdelingen skal bygges om, blant annet ved hjelp av brukte materialer. Dette er god sirkulær økonomi. Hagemøbler, inventar og messeutstyr, er det også flere som ønsker plassbygd, sier Jørn. 

Learning by Doing
- Én kveld i uka har vi et gratis fritidstilbud for ungdom i alderen 16-25 år. De får komme hit og jobbe kreativt med håndverk, prøve nye verktøy, maskiner og programvare, samt bli del av et fint miljø, avslutter Jørn.


Tilbake

Artikler

 • Sandefjord på plass 42

  Nyheter - 28.09.2023

  Sandefjord på plass 42

  På dagens webinar i samarbeid med NHO, fikk vi presentert resultatene for Sandefjord i årets kommune-NM.
  NHO rangerer kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på forhold ved næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse, og kommunal økonomi.

  Les mer
 • Fra teknologi til løsninger verden aldri har sett før

  Nyheter - 27.09.2023

  Fra teknologi til løsninger verden aldri har sett før

  Kongsberg Maritime er en teknologisk pioner som muliggjør en mer bærekraftig fremtid for havene våre. Globalt har Kongsberg Maritime 7000 ansatte, fordelt på 32 land. På Kullerød finner vi en avdeling av Kongsberg Maritime, hvor 117 dedikerte teknologinerder jobber med løsninger verden aldri har sett før. 

  Les mer
 • Stadig flere blir Miljøfyrtårnsertifisert!

  Nyheter - 26.09.2023

  Stadig flere blir Miljøfyrtårnsertifisert!

  I dag startet vi opp pulje 7 av gruppesertifisering i Miljøfyrtårn. Stadig flere bedrifter merker at det stilles miljøkrav ved private og offentlige anbud. Vi i Sandefjord Næringsforening ønsker å bidra med tiltak som gir økt konkurransekraft til vårt næringsliv. 

  Les mer
 • Årets konferanse i Sandefjord!

  Nyheter - 23.09.2023

  Årets konferanse i Sandefjord!

  For tiende gang gikk Torpkonferansen av stabelen på Scandic Park Sandefjord torsdag 21. september med 300 deltakere fra næringslivet i regionen. Takk til alle som bidro til å gjøre Torpkonferansen til årets happening i Sandefjord. Den røde tråden for årets konferanse var «Mot og muligheter».

  Les mer
 • Kompetanse og balanse!

  Nyheter - 20.09.2023

  Kompetanse og balanse!

  I KPMG elsker de tall og forretningsjus. Med et sterkt fagmiljø, god kjønnsbalanse, fokus på enkeltmennesket og en snittalder på 35 år, jobbes det aktivt med å finne nye medarbeidere til kompetansehuset på Fokserød.

  Les mer
 • Trenger du rådgivning?

  Nyheter - 18.09.2023

  Trenger du rådgivning?

  Har du et enkeltmannsforetak og savner praktisk veiledning? Da har du mulighet til å delta på Gründeriets partnerdag som arrangeres den siste onsdagen i hver måned fra kl 10.00 – 14.00 på Gründeriet. Det er åpent hus 27. september og ikke nødvendig å booke tid.

  Les mer
 • Høner + Steinway = Furu egg

  Nyheter - 16.09.2023

  Høner + Steinway = Furu egg

  På Furustad (Jåberg) i Sandefjord finnes et helt unikt konsept. I hønsehuset til Erik Moholdt Mathisen produseres årlig 6,5 millioner egg (330 tonn) takket være 18 648 høner. På kveldstid kan du som gjest bli servert klassisk musikk fra topp musikere i helt nyoppussede lokaler.

  Les mer
 • Måter å bo på!

  Nyheter - 14.09.2023

  Måter å bo på!

  I dag inviterte Sandefjord kommune og Sandefjord Næringsforening til planforum. Over 70 deltakere fra næringslivet var på plass for å høre om trygge utleieboliger, boligkonsept for unge som mangler egenkapital og byutviklingsplanen for Sandefjord sentrum, som snart skal ut på høring.

  Les mer
 • CoreTrek kjøper Easyweb!

  Nyheter - 12.09.2023

  CoreTrek kjøper Easyweb!

  Tirsdag 12. september ble det annonsert at CoreTrek kjøper alle aksjene i Easyweb. Ambisjonen er å bli en ledende aktør i Norge innen komplette, digitale løsninger. Begge selskapene er medlemmer i Sandefjord Næringsforening.

  Les mer
 • Stor interesse for årets Torpkonferanse!

  Nyheter - 11.09.2023

  Stor interesse for årets Torpkonferanse!

  Torpkonferansen 21. september er fulltegnet med 300 deltakere, og ventelisten fylles fortløpende opp. Det er tiende gang konferansen arrangeres i samarbeid med Allegro, SpareBank1 Sørøst-Norge, KPMG og Torp Sandefjord Lufthavn. Vi gleder oss.

  Les mer
 • Din mening er viktig for oss!

  Nyheter - 08.09.2023

  Din mening er viktig for oss!

  Vi har startet planleggingen av 2024. For å utvikle et best mulig tilbud for våre medlemmer, er det viktig for oss å høre dine tanker og ønsker rundt medlemskapet i Sandefjord Næringsforening. 

  Les mer
 • En aktiv 20 års jubilant!

  Nyheter - 08.09.2023

  En aktiv 20 års jubilant!

  På Nordre Kullerød blir vi møtt av tre, glade medarbeidere som til daglig betjener store, norske kunder med produkter innen messeutstyr, digitale skjermer og skiltløsninger. I år feirer Expoteket 20 år.

  Les mer
 • Magasinet – i hjertet av Sandefjords mest historiske næringsmiljø

  Nyheter - 03.09.2023

  Magasinet – i hjertet av Sandefjords mest historiske næringsmiljø

  Vi møter Sven Ingebretsen, Managing Director i Sergel Norge AS, på Magasinet som ligger idyllisk til helt nede ved kaia i Framnesveien 7. Dette er selve hjertet i Sandefjords historie som sjøfaratsby, hvor Framnæs mek. Verksted drev skipsbygging, vedlikehold og reparasjoner fra 1892 til nedleggelsen i 1987. På det meste var det 1400 ansatte ved verftet, og Framnæs var på denne tiden det viktigste næringsområdet i Sandefjord. 

  Les mer
 • Få støtte til opplæring!

  Nyheter - 02.09.2023

  Få støtte til opplæring!

  Ordningen med bedriftsintern opplæring (BIO) gir tilskudd til bedrifter i omstilling som vil styrke de ansattes kompetanse. i år har Fylkestinget har vedtatt en ramme på 7 millioner kroner til ordningen for 2023. Neste søknadsfrist for bedriftsintern opplæring (BIO-midler) er 20. september. 

  Les mer
 • Ny episode av YBS podden er ute!

  Nyheter - 01.09.2023

  Ny episode av YBS podden er ute!

  Hør episode 7 med Hege Bassili fra Huset Sandefjord.

  Les mer
 • Snart valg - spente lokalpolitikere!

  Nyheter - 30.08.2023

  Snart valg - spente lokalpolitikere!

  I dag inviterte vi til frokostmøte med valgdebatt på Scandic Park Sandefjord. Over 130 medlemmer fra vårt lokale næringsliv var på plass og fikk høre partienes prioriteringer innenfor næringspolitikk. 

  Les mer
 • Feiring av annerledesheten!

  Nyheter - 29.08.2023

  Feiring av annerledesheten!

  Den 9. september fra kl 11.00 - 16.00 inviterer Globale Sandefjord til feiring av turbandagen i Byparken. Alle fra 0 - 100 er velkommen. Det rigges til en mangfolding dag med fargerike, kulturelle opplevelser.

  Les mer
 • Back to work!

  Nyheter - 24.08.2023

  Back to work!

  Etter en fin sommer i Sandefjord, tross litt blandet vær, var det flott å samle næringslivet på Huset til Back to work. 150 fra vårt næringsliv var på plass og det ble en topp kveld med mange fine folk. Back to work arrangerte vi for 4. gang i samarbeid med Sandefjord kommune, Sandefjord Byen Vår og Sandefjord Håndverks- og Industriforening.

  Les mer
 • En måned til årets Torpkonferanse!

  Nyheter - 21.08.2023

  En måned til årets Torpkonferanse!

  Den 21. september går årets Torpkonferanse av stabelen på Scandic Park Sandefjord. Over 240 er påmeldt. Vi anbefaler deg å melde deg på nå. I fjor var ventelisten lang.

  Les mer
 • Tekstiler – den nye vekstnæringen for Sandefjord?

  Nyheter - 20.08.2023

  Tekstiler – den nye vekstnæringen for Sandefjord?

  I Sandefjord bygges nå Norges første tekstil-til-tekstil gjenvinningsanlegg. Tekstiler står for 10 prosent av alle klimagassutslipp. Det er mer enn all internasjonal luftfart og maritim shipping kombinert. Norsk Tekstilgjenvinning driver banebrytende arbeid på Pindsle hvor sluttproduktet kan tilbakeføres til verdikjeden og interessen rundt selskapet er stor, også utover landegrensene.

  Les mer
 • På tur til Arendalsuka!

  Nyheter - 18.08.2023

  På tur til Arendalsuka!

  Denne uken syder det i Arendal, og i går inviterte vi i samarbeid med PwC våre medlemmer til å oppleve den magiske stemningen på Arendalsuka. Om bord på Statsraad Lehmkuhl var næringslivet samlet til faglig påfyll og mingling.

  Les mer
 • Fullbooket på Back to work

  Nyheter - 14.08.2023

  Fullbooket på Back to work

  Årets Back to work, som arrangeres 23. august, er fullbooket med venteliste. 

  Les mer
 • Nytt signalbygg i Storgata 1!

  Nyheter - 12.08.2023

  Nytt signalbygg i Storgata 1!

  På torvet i Sandefjord jobbes det for fullt med å ferdigstille fasaden til Storgata 1 som skal være klar i september. Et signalbygg med tidsriktige fasiliteter, design for inspirasjon og ikke minst mange, spennende bedrifter. I mai/juni 2024 fylles huset.

  Les mer
 • Arbeidsledigheten øker

  Nyheter - 09.08.2023

  Arbeidsledigheten øker

  En gradvis oppbremsing i økonomien påvirker arbeidsmarkedet negativt, etter en lang periode med nedgang eller stabil utvikling. Selv om arbeidsledigheten fortsatt er lav, økte ledigheten fra 2 til 2,2 prosent i juli, forteller Ole Petter Gravningen, NAV-leder i Sandefjord. Bak prosentene er det 721 personer helt arbeidsledige i juli.

  Les mer
 • ;