Mangfold + sirkularitet = NewUse!
21.07.2023
NewUse så dagens lys på Sri Lanka i 2016. Sandefjordingen Jørn Hammelow-Berg startet butikk og skapte lokale arbeidsplasser. Tilbake i Sandefjord 2017 fortsatte han som sosial entreprenør med mål om å hjelpe mennesker ut i arbeidslivet. I dag teller NewUse seks medarbeidere.
I fine lokaler i Skiringssalsveien holder NewUse til. Her finnes verksted for møbler, industrisøm og stål- og metall. Lokalene rommer også mekanisk avdeling, CNC-lab for utfresing av skilt og møbler, samt klasserom.
Vi blir ønsket velkommen av Jørn og hans gode kollega, Johnny Akerholt, som er lærer og administrasjonsansvarlig, en varm junidag:
Vi hjelper mennesker ut i jobb og gir oppfølging og arbeidstrening på veien dit, forteller Johnny. Sirkulærøkonomi er vårt fotavtrykk og her skaper vi nytt liv både til møbler og alt annet vi produserer. Vi har til enhver tid 15 deltakere hos oss som kartlegges og læres opp i språk, arbeidslivskultur og håndverksfag – for å nevne noe – på veien mot ordinært arbeid. Flere ønsker plass hos oss. Vi har et svært godt samarbeid med mange aktører. Nevnes kan NAV Sandefjord, Mulighetshuset, Tønsberg læringssenter og Kystarena. Nå er vi også godt i gang med et fireårig prosjekt med fylkeskommunen, ved navn Bygg Sammen, der vi lærer opp fremtidens tømrere i tømrerfaget.
Kulturelt mangfold
- Vi som jobber her kommer fra Syria, Afghanistan, Tyskland og Norge, fortsetter Johnny. I tillegg til å ha god spisskompetanse innenfor de ulike fagområdene, er selvfølgelig språktrening viktig. Derfor er det kulturelle mangfoldet av stor betydning. Vi benytter tolk ved behov. Deltakerne hos oss kommer fra mange land, med erfaring fra mange ulike håndverk, så god kommunikasjon er avgjørende. Derfor har vi ansatt både håndverkere og pedagog hos oss. Til å begynne med jobbet vi utelukkende med innvandrermenn med håndverksbakgrunn. I dag jobber vi med alle avdelinger på NAV – unge og gamle, som kommer fra alt mellom Sandefjord og Syria.
Klasseromsundervisning
- Vi er tett på hver enkelt deltaker. Det er nøkkelen for at vi lykkes, forteller Jørn. Vi må bli kjent, forstå og kartlegge hvilke behov den enkelte har. Språk og arbeidstrening er viktig, men ikke minst karriereveiledning, dialog med kommende arbeidsgivere. Vi har lang erfaring fra å jobbe med mennesker, og vi anvender dette for å få frem erfaringsbasert kunnskap i deltakerens søknader og CV. Noen ganger kan bakenforliggende årsaker skape misforståelser, og det er viktig for arbeidsgiver å forstå behovet for tilrettelegging av varige tilstander, som blant annet ulike diagnoser.
Gjenbruk og sirkulærøkonomi
NewUse har alle type kunder, både kommunale aktører, bedrifter og privatpersoner. Bredden av det de tilbyr er stor, alt fra reparasjoner av båtkalesjer/seil til å lage nye møbler. Gamle møbler får også nytt liv. I nyere tid har NewUse virkelig havnet på kartet, gjennom større oppdrag i form av både industrisømarbeid og interiørarkitektsamarbeid.
- Nå jobber vi med et større oppdrag for interiørarkitektene i Nordic State, på bestilling fra Bølgen kulturhus i Larvik. Hele kioskavdelingen skal bygges om, blant annet ved hjelp av brukte materialer. Dette er god sirkulær økonomi. Hagemøbler, inventar og messeutstyr, er det også flere som ønsker plassbygd, sier Jørn.
Learning by Doing
- Én kveld i uka har vi et gratis fritidstilbud for ungdom i alderen 16-25 år. De får komme hit og jobbe kreativt med håndverk, prøve nye verktøy, maskiner og programvare, samt bli del av et fint miljø, avslutter Jørn.