Foto: Sandefjord Næringsforening
Look to Sandefjord!
27.01.2024
I 2020 så Globale Sandefjord dagens lys etter et felles initiativ av NAV Sandefjord, Sandefjord Næringsforening og Sandefjord kommune. Siden den gang har flere enn 1000 med innvandrerbakgrunn kommet i jobb, næringslivet har fått relevant kompetanse og mangfold har blitt en bevegelse i kommunen vår.
På bildet fra venstre: Ingebjørg Tollnes (Sandefjord Næringsforening), Elin Sørensen (Globale Sandefjord) og Faten Lubani (Globale Sandefjord).
Faten Lubani har ledet Globale Sandefjord fra prosjektet ble etablert. Solide resultater er skapt, prosjektet har blitt godt kjent og sosial bærekraft har kommet på agendaen til mange bedrifter. Med økende etterspørsel fra næringslivet, har Elin Sørensen også blitt en del av teamet til «Globale Sandefjord».
Vi møter Faten til en kaffe, hvor hun gir oss en status på hvor Globale Sandefjord er i dag.
Verdifull arbeidskraft
- Det som har vært viktig for prosjektet, er å hjelpe bedriftene til å forstå mulighetene som ligger i den verdifulle arbeidskraften mangfoldet representerer, sier Faten. I det ligger å utvikle mennesker og skape en arbeidsplass hvor medarbeiderne har lyst til å bli værende. Det er ekstra viktig i en tid hvor mange har utfordringer med å få tak på ønsket kompetanse.
1000 i jobb og mange stolte bedrifter
Resultatet etter 3 år med Globale Sandefjord er at 1000 med innvandrerbakgrunn har kommet i jobb og 70 lokale virksomheter har blitt ambassadører.
- Globale Sandefjord har skapt verdier både for enkeltmennesker og næringslivet. Det er vi stolte av, fortsetter Faten. Jeg tror vi har gjort mangfoldsarbeidet mindre komplisert og fått et språk for mangfoldet som alle kan forstå. Gått fra at det er et mål for mange til å bli noe som er konkret. Mange ønsker å bli bedre på å skape et mangfold og være inkluderende. Ikke minst å koble mangfoldet til oppgaver som skal løses for å skape innovasjon og utvikling. Det hjelper vi gjerne til med.
Mangfoldet er VI
- Mangfold handler ikke kun om etnisitet, det handler om deg og meg. Hele Sandefjord er jo et mangfold, derfor eier alle sandefjordinger dette prosjektet sammen. La oss heie på annerledesheten. Måten vi snakker om mennesker på, definerer måten de blir møtt på. Hvis vi mener annerledesheten er et problem, ja, så møter vi det som et problem. Språket som er skapt må vi tenke er berikende med mye varme, sier Faten.
Look to Sandefjord
Flere kommuner har blitt inspirert av Globale Sandefjord. Kristiansund tok med en hel delegasjon til Sandefjord i høst for å lære mer.
- Vi har bidratt til at Internasjonale Horten ble etablert og delt mye av vår kunnskap og erfaring med Globale Grenland, Globale Kristiansund og Tønsberg Inkluderer. Fire ulike mangfoldsinitiativ, som jobber med det samme målet om å koble god kompetanse mellom mennesker og bedrifter, og styrke inkluderingen, sier Faten.
Ønske for 2024
Globale Sandefjord sitt mål for året, er å gjøre mer av det som skaper attraktive arbeidsplasser og talentutvikling.
- Vi ønsker å bygge kompetanse om sosial bærekraft i samarbeid med næringslivet. Folk flest ønsker en meningsfull jobb og et miljø hvor de kan være seg selv og føle deg vel. Gode kollegaer er viktig for å utvikle et godt fellesskap og et bedre samfunn. Vi håper mange bedrifter inviterer oss til et meningsfullt samarbeid, og bruker den kompetansen vi i Globale Sandefjord har. Det handler om å ha vilje til å ta et steg. Begynn med å identifisere mangfoldet på arbeidsplassen. Alt må ikke være på plass, det viktigste er ønsket om å utvikle en inkluderende kultur, avslutter Faten Lubani.
Meld deg på årets mangfoldskonferanse 8. mai: Mangfold, mot og muligheter!