Kaffelukt på Råstad
25.11.2023
Norge, sammen med Finland, er det landet i verden hvor det drikkes mest kaffe. Håndbrygg har blitt en stor trend, og forbrukerne er opptatt av kvalitetskaffe. I Sandefjord er vi så heldige å ha vårt eget kaffebrenneri, som holder til i gamle From barneskole sine lokaler. Her er pultene byttet ut med brennemaskiner, blyantene med kaffebønner, lærerne er byttet ut med kaffeentusiaster og elevene med kunder og forhandlere.
Kaffekunst fra Bodø til Sandefjord
Det hele startet i Bodø, men dyr og kronglete transport fra nord førte til et ønske om å flytte bedriften sørover. Heldigvis endte valget på lokalene på Råstad og både kaffebrenneriet og Bodøfamilien gjorde Sandefjordinger av seg. På denne tiden var det kun få brennerier i Norge, et antall som har vokst seg til over 90 nå i dag. Crema kaffebrenneri var familieeid frem til svenske Löfbergs Lila kjøpte brenneriet for 15 år siden. Bodø-familien som tok kaffekunsten til Sandefjord på slutten av 80-tallet etablerte senere Håndverkeren i Kongensgate, og fortsetter gjennom denne kaffebaren å sette preg på kaffehverdagen for mange.
Kaffekvinner
I snart 40 år har Crema kaffebrenneri holdt til på Råstad, og utviklet spesialkaffe i landlige omgivelser til glede for bevisste kaffedrikkere over det ganske land. Etter noen år i eierskap av Løfberg Lila, kjøpte 3 modige, kvinnelig ansatte bedriften tilbake. I dag blir Crema kaffebrenneri eiet og drevet av Mette Nyegaard (daglig leder) og Camilla Høisæt (kundeansvarlig). Hos Crema jobber de også aktivt med å støtte kvinnelige plantasjeiere. Dette er et ledd i sin bevisste strategi, på lik linje som det er å fremme rettferdig handel med kaffeplantasjene
Brenner for kaffe
Kaffebrenning er et håndverk som krever mye testing, smaking og erfaring. Besøk hos plantasjer i flere land hører med, og hos Crema finner du et bredt spekter av kaffebønner. De ulike bønnene brennes individuelt, for å få frem de spesielle egenskapene bønnene har. Ved kaffebrenneriet på Råstad jobber det en dedikert og kunnskapsrik brennerimester, i tillegg til en temester. Det brennes over 7 tonn kaffe i året og produseres over 3 tonn med te. Her pakkes alt for hånd, og de 9 ansatte tredobles i antallet i høysesongene. Med to separate produksjonsanlegg kan de produsere og pakke 5000 kg spesialkaffe pr dag. De har over 30 ulike kaffer i sortimentet, i tillegg til te og søtsaker. Her er veien fra idè til produkt kort, da alt finnes på huset – fra råvarer til etiketter og emballasje. Her kan du lage en privat label etter eget ønske, eller kjøpe ferdige julegaver, kortreist og lokalt. Crema har alt du trenger for å komme i gang med egen kaffebar og tilbyr også kurs innenfor barista, kaffe- og tekunnskap.
Camilla og Mette kan berolige oss med at kaffelukten kommer til å vedvare på Råstad. «Det lille brenneriet med den store smaken» hører hjemme i landlige omgivelser med kuer og høner som nærmeste nabo.
-Vi har grodd fast, og kommer aldri til å flytte på oss.