Hvordan utvikler vi Sandefjord for fremtiden?
28.06.2024
Leserinnlegg:
Byutvikling stimulerer til økonomisk vekst. En godt utviklet by tiltrekker seg bedrifter og innbyggere, noe som skaper arbeidsplasser og øker skatteinntektene. Sandefjord har et fantastisk utgangspunkt med sentrum som «salgsplakat».
Som regionens ledende næringsforening, har vi store ambisjoner og ønsker på vegne av næringslivet om å utvikle Sandefjord for fremtiden. Ikke minst gjøre ord til handling. Derfor har vi engasjert oss i arbeidet med byutviklingsplanen.
En felles ambisjon for Sandefjord
En moderne kommune er aktiv samfunnsutvikler. Administrasjonen i Sandefjord kommune har gjort en solid jobb med å involvere en rekke interessenter i alle aldre, inkludert oss i Sandefjord Næringsforening, i utarbeidelse av byutviklingsplanen. Resultatet har blitt en plan med 35 konkrete tiltak som skulle bidra til økt utvikling og byliv i sentrum fram mot 2050.
Den 20. juni var byutviklingsplanen til politisk sluttbehandling i kommunestyret. Resultatet ble en lang liste med endringer. Noe av helheten i planen gikk tapt. Vi hadde ønsket oss en mer fremtidsrettet diskusjon om den overordnede utviklingen av Sandefjord sentrum fram til 2050. Vi forstår at byutviklingsplanen ikke er juridisk bindende, men den ga noen klare retningslinjer med konkretisering av tiltak kortsiktig, mellomlang sikt og langsiktig. En tydelig retning og ambisjon for en framoverlent kommune.
Mulighetenes kommune
Det er fantastisk mye som er bra i Sandefjord. På samme tid finnes det store muligheter for viktige byutviklingsprosjekter. Tivolitomta med bibliotek, kulturskole og høyere utdanning er eksempler på det. Det samme er Carlsen-kvartalet. Vi venter i spenning på hva neste trekk i utviklingen av disse områdene blir.
Høyskole er også byutvikling
Vi er svært fornøyde med at nærmest samtlige partier og folkevalgte applauderer etableringen av høyskole i Sandefjord. Det er også byutvikling. For å sikre en økonomisk bærekraftig framtid, må vi beholde og tiltrekke oss flere unge mennesker. Målet er at de blir værende etter endt utdanning. Arbeidsplasser i Sandefjord gir innbyggerne et godt liv og finansierer kommunens tjenester.
Arkitektur og bærekraft
Vi må tenke langsiktig for å forme et Sandefjord som tiltrekker seg folk og næringsliv, samtidig som vi tar hensyn til miljøet. Med en helhetlig plan kan vi sikre en bærekraftig og attraktiv by for fremtiden. Mange ønsker seg mindre «letekjøring» i bygatene. For å få til det, er et sentrumsnært parkeringshus en mulig løsning. Det vil kreve investeringer, men frigjøre flotte arealer som kan bidra til mer byliv.
Noe av det som gjør Sandefjord unik, er arkitekturen med jugendstil og de grønne «lungene». Estetisk tiltalende bygninger og byrom skaper en følelse av stolthet og tilhørighet blant innbyggerne. Det er en del av historien vår. I dialogen vår med Sandefjord kommune, har vi vært tydelige på at en arkitektonisk plan er nødvendig for å ta vare på det unike vi har i Sandefjord. Hvor skal høyhusene plasseres? Hvilke krav skal vi stille til utbyggerne? Hvor ønsker vi byrom? Hvordan tar vi vare på den historiske arkitekturen? At enkelte folkevalgte ønsker å ta ut denne planen, overrasker oss. En slik plan vil ikke bare sikre vakker arkitektur, men bidra til å utvikle et funksjonelt sentrum med bærekraftige bygg for innbyggere og næringsliv.
Ingen liker kø, derfor er framkommelighet viktig. Å bygge først for så å tenke mobilitet, er feil rekkefølge. Et godt eksempel på det er Kullerød/Torpveien som noen perioder på dagen har trafikkpropper. Med flere reisende til/fra flyplassen og nye bedriftsetableringer, blir vi fortalt at det kan begrense rekrutteringen til området. Å gjøre noe med Torpveien, har vist seg kostbart og krevende.
Vi ønsker oss en overordnet ambisjon for Sandefjord sentrum mot 2050. Tenker vi for smått, vil nabobyene få et stort konkurransefortrinn. Vi må ha takhøyde for de gode diskusjonene og bidra til å utvikle Sandefjord for framtiden i fellesskap.
Sandefjord, juni 2024
Ingebjørg Tollnes
daglig leder i Sandefjord Næringsforening