Foto: Eirik C. Agledal
Høringsinnspill - Tivolitomta
09.11.2024
Tivolikvartalet skal bli en ny sentral møteplass hvor fellesnevneren er opplevelse, utdanning/læring og lek – for alle aldre. Nytt bibliotek og kulturskole skal være tyngdepunktet i utviklingen og øvrige formål skal støtte opp om dette. Sandefjord Næringsforening har gitt høringsinnspill til områdeplanen som du kan lese på neste side.
Høringsinnspill fra Sandefjord Næringsforening:
Sandefjord Næringsforening arbeider aktivt for og sammen med næringslivet. Med nærmere 600 medlemmer representerer vi et mangfold av bedrifter i hele kommunen. Vårt mål er å fremme vekst og bærekraftig utvikling. Et levende og attraktivt Sandefjord er avgjørende for å beholde og tiltrekke flere mennesker i yrkesaktiv alder som vil gi næringslivet tilgang til ønsket kompetanse. Som regionens ledende næringsforening, har vi ambisjoner på vegne av næringslivet om å bidra til å utvikle Sandefjord for fremtiden.
Byutvikling stimulerer til økonomisk vekst
Byutvikling stimulerer til økonomisk vekst. En godt utviklet by tiltrekker seg bedrifter og innbyggere, som igjen skaper arbeidsplasser og øker skatteinntektene. Sandefjord står overfor store demografiske og økonomiske endringer. Andelen eldre vil øke betydelig de neste årene. På samme tid har Sandefjord færre unge innbyggere enn sammenlignbare kommuner. Uten videre utvikling vil dette føre til lavere skatteinntekter, redusert attraktivitet og stagnasjon. Sandefjord ligger i dag under landsgjennomsnittet i skatteinntekter, og vi må øke inntektsgrunnlaget for å sikre velferden i framtiden. Arbeidsplasser i Sandefjord gir innbyggerne et godt liv og finansierer kommunens tjenester. Derfor er byutvikling viktig nå og for kommende generasjoner.
Et pulserende sentrum skaper vekst
Utvikling av Tivolitomta er viktig for å styrke byens attraksjonskraft og bidra til et mer levende og forhåpentligvis tryggere bymiljø gjennom årets tolv måneder. Vi ønsker spesielt å vektlegge:
- Høyere utdanning: Høyskole i Sandefjord vil påvirke den langsiktige samfunnsutviklingen i kommunen og er et viktig grep for byutvikling. Vi håper området vil åpne muligheten for et bredere utdanningstilbud enn hva vi har i dag, og bidra til å tiltrekke flere aktører. At campus ligger i sentrumskjernen, er avgjørende for mer byliv.
- Bibliotek: Eksisterende bibliotek er trangbodd, ikke tilpasset dagens behov og er «gjemt» fra sentrumskjernen. Med ny beliggenhet kan biblioteket tredoble sitt besøkstall og bli et senter for aktivitet med lesesaler, møterom, kafé, utstillinger, arrangementer, sosiale møteplasser og andre fasiliteter. Det vil skape byliv for alle aldre.
- Kulturskole: Sandefjord er en kulturby og kulturskolen er et tilbud for barn og unge i alderen i 2 – 19 år. Et godt fritidstilbud innen musikk, teater og visuell kunst og en viktig inkluderingsarena for våre barn og unge.
- Boliger: Hvis boliger blir en del av utviklingen av området, er det ønskelig med mindre enheter som er tilpasset/forbeholdt studenter, unge og enslige. Det vil gi større boligmangfold i sentrum.
- Arkitektur: Bevare og utvikle området slik at det passer med omgivelsene og blir en god helhet.
- Publikumsrettede tilbud må være i første etasje for å sikre et levende og åpent miljø.
Utviklingen av Tivolitomta er et viktig grep for å møte Sandefjords fremtidige utfordringer. Prosjektet vil gi Sandefjord et betydelig løft, med kunnskapssenter, sosiale møteplasser og et mer levende bysentrum som igjen styrker Sandefjords framtidige attraksjonskraft og forhåpentligvis bidrar til andre, positive ringvirkninger enn det vi kjenner til på nåværende tidspunkt.
Sandefjord, november 2024