Grep en mulighet før andre!

Foto: Pål Tychesen, Termoenergi

Grep en mulighet før andre!

15.02.2024

For nærmere 15 år siden, forstod gründer Pål Tychesen i Termoenergi at EU ville komme med krav om energimerking av næringsbygg som også ville gjelde i Norge. Han sjekket hvem som kunne utføre dette og fant kun noen store konsulentfirmaer med høye timepriser, så her var det et stort marked. Etter 3-4 måneders drift kom Jarle S. Johannessen inn som daglig leder. De så raskt at de måtte ansette flere folk med riktig kompetanse. 

Termoenergi holder til i attraktive lokaler på Stub med utsikt utover fjorden og Framnes. Vi har tatt en prat med Pål Tychesen for å høre mer om selskapet.

250 000 næringsbygg i Norge omfattes av loven
-  Lov om energimerking av næringsbygg kom i 2010. Samlet er det nærmere 250 000 næringsbygg i Norge som omfattes av loven. Fortsatt mangler mange energimerking. De store selskapene var klare når loven trådte i kraft, men så stoppet det gradvis opp i 2013/2014. Vi sleit skikkelig med å holde hodet over vannet og hadde en veldig tøff periode, forteller Pål.

Termoenergi er spesialister på energisparende tiltak i eksisterende og prosjekterte bygninger. Kundene er alt fra eiere og leietakere av enkeltbygg, til hotellkjeder, dagligvare og detaljhandel med bygg også utenfor Norge. De er landsdekkende på nesten alle tjenestene de tilbyr.

Ny start i 2015
-  Etter en krevende periode, fikk vi en ny start i 2015, fortsetter Tychesen. Etter det har utviklingen gått riktig vei. Vi måtte ha flere ben å stå på, vi kunne ikke bare levere energimerking og energivurdering av tekniske anlegg. Vi leverer nå energikartlegging for støtte fra ENOVA der alle som eier næringsbygg kan søke og få inntil 50 prosent av kostnaden dekket. Vi har sertifisert dronepilot som utfører termografering av alle typer bygninger og er også en stor leverandør av bygningsfysisk prosjektering til byggeprosjekter i alle størrelser over hele landet. Oppdragsgivere er alt fra arkitekter, byggmestere og utbyggere, til noen av landets største entreprenører.

Det kommer hele tiden nye krav fra EU, banker og norske myndigheter til alle som eier bygg i Norge og resten av Europa. Noe av dette er EU-taksonomien, ESG, (Environmental, Social and Governance) på Norsk miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold. LCA (Livssyklusanalyse) og LCC (livssykluskostnad) og BREEAM-NOR.

- Vi leverer dokumentasjon til bedrifter og prosjekter som skal oppfylle disse kravene. I tillegg er vi leverandør til Fortum Norge, Fortum Sverige, Norgesenergi og Telge Energi (Sverige). Her leverer vi energirådgivningstjenester til deres kunder. Vi er også sertifisert i Sverige for energikartlegging i store virksomheter (et EU-krav). Krav til slik energikartlegging av store selskaper blir sannsynligvis også innført i her i landet i løpet av få år, understreker Pål.

Ønsker flere medarbeidere
Termoenergi teller i dag 11 medarbeidere. De fleste ingeniører/sivilingeniører innen energi/enøk, bygg, varmepumper og ventilasjon.

-   For energimerking av næringsbygg har vi nærmere 20 prosent markedsandel, sier Tychesen. I de andre segmentene er det ikke så målbart, men vi blir lagt merke til. Et godt eksempel er når det nå skal bygges ny skole i Hamar og byggherre sender ut forespørsel til fire entreprenører og vi får henvendelser fra alle disse om vi kan levere våre tjenester. Vår største utfordring nå om dagen er å få tak i nye medarbeidere med riktig kompetanse.  

Bankene stiller krav for å gi grønne lån
Når bankene nå stiller krav for å gi grønne lån og for at man skal få refinansiert med gunstigere betingelser, forstår flere gårdeiere at de må gjøre noe. Bankenes og EUs krav er at minimum 15 prosent av eiendomsutlån skal være i grønne bygg. Pr. i dag er energiattesten den eneste dokumentasjonen banker har tilgjengelig for å verifisere hvilke bygg som kvalifiserer til gunstige lånebetingelser. 

I Norgestoppen
- Jeg tror Termoenergi er den bedriften som har utarbeidet flest energiattester til næringsbygg i Norge pr. i dag, sier Pål. Vi har blant annet energimerket Oslo Plaza. Vi er også leverandør av bygningsfysisk prosjektering til mange byggeprosjekter i Sandefjord og i Vestfold. I Sandefjord kan jeg nevne blant annet nye Sandefjord VGS (her har vi også bistått med enøkanalyser i forbindelse med oppgraderinger av eksisterende bygningsmasse), nye Nygård sykehjem, Dokkenkvartalet, Chr. Hvidts Plass, Storgata 1 og Fjeldvig. Det fortsatt mange næringsbygg i Sandefjord som ikke er energimerket, men økende bevissthet og krav fra leietakere og banker skaper endring.

-  Vi har travle dager, og forventer at den sterke veksten vil fortsette. I 2021 var omsetningen 8,4 millioner, mens i fjor landet vi på rundt 19 millioner. Får vi tak på flere medarbeidere med ønsket kompetanse, vil vi komme nærmere målet om å bli en aktør som alle i vår bransje vil vurdere å bruke, avslutter Pål Tychesen.

Gode tips om energisparing: https://www.enova.no/bedrift/bygg-og-eiendom/


Tilbake

Artikler

 • Enorme muligheter!

  Nyheter - 26.02.2024

  Enorme muligheter!

  Eldrebølgen er i ferd med å skylle over Norge og Sandefjord. En kjøpesterk kundegruppe gir nye muligheter for et fremoverlent næringsliv. Kommunedirektør Bjørn Gudbjørgsrud tror 80 er det nye 50. Selv lader han hode og kropp med trening, friluftsliv og på to hjul med Harley Davidson. 

  Les mer
 • Ukrainske flyktninger er klare for jobb!

  Nyheter - 23.02.2024

  Ukrainske flyktninger er klare for jobb!

  Ønsker du å ta et samfunnsansvar? NAV i Sandefjord er nå på jakt etter arbeidsgivere som har mulighet til å tilby jobb eller arbeidstrening til ukrainske flyktninger. Oppfordringen til næringslivet i Sandefjord er å reflektere over konkrete tiltak for aktivt å støtte integreringen av flyktninger i arbeidsmarkedet. Sandefjord kommune har bosatt ca. 440 ukrainske flyktninger siden krigen i Ukraina brøt ut i mars 2022.

  Les mer
 • Kulturarv og utvikling i Sandefjord

  Nyheter - 15.02.2024

  Kulturarv og utvikling i Sandefjord

  I dag inviterte Sandefjord kommune og Sandefjord Næringsforening til planforum. Over 70 deltakere fra næringslivet var på plass for å høre om hvordan vi kan bevare «sjela» til Sandefjord med ny og gammel bebyggelse side og side. Fortetting er bærekraftig og bidrar til mer liv i sentrum. På samme tid må vi ta vare på verdifulle kulturmiljøer.

  Les mer
 • Grep en mulighet før andre!

  Nyheter - 15.02.2024

  Grep en mulighet før andre!

  For nærmere 15 år siden, forstod gründer Pål Tychesen i Termoenergi at EU ville komme med krav om energimerking av næringsbygg som også ville gjelde i Norge. Han sjekket hvem som kunne utføre dette og fant kun noen store konsulentfirmaer med høye timepriser, så her var det et stort marked. Etter 3-4 måneders drift kom Jarle S. Johannessen inn som daglig leder. De så raskt at de måtte ansette flere folk med riktig kompetanse. 

  Les mer
 • Stadig flere blir Miljøfyrtårnsertifisert!

  Nyheter - 14.02.2024

  Stadig flere blir Miljøfyrtårnsertifisert!

  I dag startet vi opp pulje 8 av gruppesertifisering i Miljøfyrtårn. Stadig flere bedrifter merker at det stilles miljøkrav ved private og offentlige anbud. Vi i Sandefjord Næringsforening ønsker å bidra med tiltak som gir økt konkurransekraft til vårt næringsliv. 

  Les mer
 • Sandefjord til topps!

  Nyheter - 13.02.2024

  Sandefjord til topps!

  Sandefjord kommune har vunnet prisen ”Årets vertskapskommune for næringslivet”. Prisen ble delt ut under et kommunalpolitisk toppmøte i Trondheim tirsdag. Dette er en inspirasjon til å fortsette det gode arbeidet som er lagt ned gjennom flere tiår, forteller Bjørn Ole Gleditsch, ordfører i Sandefjord, i sin takketale.

  Les mer
 • Trenger du IT folk?

  Nyheter - 13.02.2024

  Trenger du IT folk?

  Sammen med Universitetet i Sørøst-Norge ønsker vi å styrke kontakten mellom studentene og arbeidslivet i regionen. USN tilbyr virksomheter i regionen tilgang på gode IT kandidater.

  Les mer
 • Jobber for å bli høyskole!

  Nyheter - 09.02.2024

  Jobber for å bli høyskole!

  På under fire år, har Gokstad Akademiet gått fra 2 fagskoleutdanninger og 100 studenter til 13 utdanningsløp og nærmere 900 studenter fra høsten 2024. Nå er ambisjonen å videreutvikle fagskolen til å bli høyskole med mulighet for bachelorgrad på to studieløp. Går alt etter planen, vil tilbudet være klart i 2026.

  Les mer
 • God bruk av kunstig intelligens

  Nyheter - 08.02.2024

  God bruk av kunstig intelligens

  Over 70 deltok på dagens webinar med Digital Norway om "God bruk og muligheter med kunstig intelligens". Eirik Andreassen som er leder for teknologi og nettverk i Digital Norway, holdt en strålende presentasjon som du finner på neste side. Hans oppfordring er å prøve seg fram, følge med og bli trygg på teknologien.

  Les mer
 • What does the Fox say?

  Nyheter - 08.02.2024

  What does the Fox say?

  Vi gjør det «The Foxway».
  Det er ikke Ylvis-brødrene vi har vært og besøkt, men det multinasjonale IT-selskapet Foxway, som har en misjon om å muliggjøre bærekraftig IT for alle.

  Les mer
 • Frokostmøte med gründerstjerner!

  Nyheter - 06.02.2024

  Frokostmøte med gründerstjerner!

  I dag startet 140 SNF-ere dagen med frokostmøte på Sandefjord Videregående Skole. Tema for møtet var gründerskap, og vi fikk blant annet høre våre lokale gründerstjerner Carl Christian Fon, Eric Sandtrø, Øivind Allum og Øystein Seim. 

  Les mer
 • Solid og anerkjent bryggespesialist

  Nyheter - 02.02.2024

  Solid og anerkjent bryggespesialist

  På Fokserød, tett på E18, holder Nordocks til i lyse lokaler. Siden 1998 har de levert brygger og kaianlegg i høy kvalitet og med god service til kunder i hele Norge. De tilbyr alle type flytebrygger, fastbrygger, rehabilitering og alt av utstyr som naturlig hører til brygger.

  Les mer
 • TikTok på Marketingboost

  Nyheter - 01.02.2024

  TikTok på Marketingboost

  En spennende og lærerik start på dagen med fullbooket Marketingboost-møte, med TikTok på programmet. Vivian Chiang, Brand Partnerships Manager i TikTok delte innsikt og gode eksempler om hvordan næringslivet kan bruke TikTok som markedsføringskanal. 

  Les mer
 • Ny episode av YBS podden!

  Nyheter - 01.02.2024

  Ny episode av YBS podden!

  I episode 10 møter vi Ronny Manuel Jevnaker, en av 3 drivere av GFTeam Sandefjord.

  Les mer
 • Innovasjon Camp Sandefjord

  Nyheter - 30.01.2024

  Innovasjon Camp Sandefjord

  Er du klar til å utforske en ny forretningside, eller har du kunnskap du ønsker å dele med et gründerteam? Bli med på Innovasjon Camp Sandefjord den 23. mars på Gründeriet. Dette er en unik mulighet for deg som er en del av det etablerte næringslivet i Sandefjord til å jobbe med innovasjon og teste ut nye retninger for ditt eksisterende selskap.

  Les mer
 • Look to Sandefjord!

  Nyheter - 27.01.2024

  Look to Sandefjord!

  I 2020 så Globale Sandefjord dagens lys etter et felles initiativ av NAV Sandefjord, Sandefjord Næringsforening og Sandefjord kommune. Siden den gang har flere enn 1000 med innvandrerbakgrunn kommet i jobb, næringslivet har fått relevant kompetanse og mangfold har blitt en bevegelse i kommunen vår. 

  Les mer
 • Spennende bedriftsbesøk!

  Nyheter - 24.01.2024

  Spennende bedriftsbesøk!

  En fin start på dagen for 30 SNF-ere på bedriftsbesøk til Fosstech på Borgeskogen. Steven Foss presentere Fosstech og tema for innlegget hans var "omstilling i praksis". En sterk bedriftskultur er viktig i en tid med raske endringer, samt god ledelse. Ikke minst er det viktig å være ute for å forstå hva som skjer og finne mulighetene, sa han. Fosstech er i vekst og ønsker seg flere, dyktige medarbeidere i 2024.

  Les mer
 • Reise- og eventbyrå i medvind

  Nyheter - 19.01.2024

  Reise- og eventbyrå i medvind

  Vi har vært på besøk hos eventbyrået Connections, som holder til i Sandefjords Blad sine tidligere lokaler i Kongens gate. Selskapet ble etablert i 2007, og eies og drives i dag av Marianne Reistveit som har vært med helt siden starten. Connections har spesialisert seg på skreddersydde firmaturer og events for næringslivet, og tilbyr også privatturer til større publikumsevent som Bocelli-konserten i Bocellis hjemby Lajatico, finalehelgen i Håndball-VM mm. Med 15 ansatte og kontorer i Sandefjord og Trondheim, skaper de unike opplevelser for kunder fra hele Skandinavia.  

  Les mer
 • Karrieredag 2024

  Nyheter - 19.01.2024

  Karrieredag 2024

  Tirsdag 12. mars, fra kl 09.00 til 14.00, arrangerer Gokstad Akademiet karrieredag for tredje året på rad. Næringslivet i Sandefjord og omegn inviteres til å delta med stand, holde en kort bedriftspresentasjon og speeddate med aktuelle kandidater. 

  Les mer
 • Frivilligbørs 7. februar!

  Nyheter - 17.01.2024

  Frivilligbørs 7. februar!

  I løpet av et par timer på Harmonie arena (Hjertnes) håper vi at det skapes nye relasjoner og muligheter for samarbeid mellom næringslivet og frivilligheten. Samarbeid kan handle om å dele kompetanse, praktisk hjelp, underholdning, utstyr eller lokaler uten at det veksles noe penger.

  Les mer
 • Å bygge by for framtiden!

  Nyheter - 13.01.2024

  Å bygge by for framtiden!

  Jotun er et av Norges mest internasjonale selskaper og en av de største, private arbeidsgiverne i Vestfold. At hovedkontoret ligger i Sandefjord, er en gave for oss som bor her. Selskapet er en stor bidragsyter lokalt, opptatt av å bygge by og skape et Sandefjord som er bra for både medarbeidere og innbyggere.

  Les mer
 • Vil du bli med i styringsgruppen til YBS?

  Nyheter - 12.01.2024

  Vil du bli med i styringsgruppen til YBS?

  Vi trenger et nytt medlem til å bli med å skape spennende aktiviteter og arrangement for nettverket, er det deg?  

  Les mer
 • 550 på årets storfrokostmøte!

  Nyheter - 10.01.2024

  550 på årets storfrokostmøte!

  For en fantastisk kick start det ble på 2024 med storfrokost i Hjertnes i samarbeid med Sandefjord kommune. 

  Les mer
 • Bli en bedre formidler!

  Nyheter - 10.01.2024

  Bli en bedre formidler!

  Har du lyst til å bedre dine presentasjonsevner og sikre at budskapet ditt når frem? Da er Toastmasterklubben noe for deg. Målet er å gi deg praktiske øvelser, god oppfølging og en strukturert læringsplan, slik at du kan bygge opp verktøyene du trenger for å bli tryggere som formidler. Kurset starter 25. januar.

  Les mer
 • ;