Foto: Pål Tychesen, Termoenergi
Grep en mulighet før andre!
15.02.2024
For nærmere 15 år siden, forstod gründer Pål Tychesen i Termoenergi at EU ville komme med krav om energimerking av næringsbygg som også ville gjelde i Norge. Han sjekket hvem som kunne utføre dette og fant kun noen store konsulentfirmaer med høye timepriser, så her var det et stort marked. Etter 3-4 måneders drift kom Jarle S. Johannessen inn som daglig leder. De så raskt at de måtte ansette flere folk med riktig kompetanse.
Termoenergi holder til i attraktive lokaler på Stub med utsikt utover fjorden og Framnes. Vi har tatt en prat med Pål Tychesen for å høre mer om selskapet.
250 000 næringsbygg i Norge omfattes av loven
- Lov om energimerking av næringsbygg kom i 2010. Samlet er det nærmere 250 000 næringsbygg i Norge som omfattes av loven. Fortsatt mangler mange energimerking. De store selskapene var klare når loven trådte i kraft, men så stoppet det gradvis opp i 2013/2014. Vi sleit skikkelig med å holde hodet over vannet og hadde en veldig tøff periode, forteller Pål.
Termoenergi er spesialister på energisparende tiltak i eksisterende og prosjekterte bygninger. Kundene er alt fra eiere og leietakere av enkeltbygg, til hotellkjeder, dagligvare og detaljhandel med bygg også utenfor Norge. De er landsdekkende på nesten alle tjenestene de tilbyr.
Ny start i 2015
- Etter en krevende periode, fikk vi en ny start i 2015, fortsetter Tychesen. Etter det har utviklingen gått riktig vei. Vi måtte ha flere ben å stå på, vi kunne ikke bare levere energimerking og energivurdering av tekniske anlegg. Vi leverer nå energikartlegging for støtte fra ENOVA der alle som eier næringsbygg kan søke og få inntil 50 prosent av kostnaden dekket. Vi har sertifisert dronepilot som utfører termografering av alle typer bygninger og er også en stor leverandør av bygningsfysisk prosjektering til byggeprosjekter i alle størrelser over hele landet. Oppdragsgivere er alt fra arkitekter, byggmestere og utbyggere, til noen av landets største entreprenører.
Det kommer hele tiden nye krav fra EU, banker og norske myndigheter til alle som eier bygg i Norge og resten av Europa. Noe av dette er EU-taksonomien, ESG, (Environmental, Social and Governance) på Norsk miljø-, sosiale- og forretningsetiske forhold. LCA (Livssyklusanalyse) og LCC (livssykluskostnad) og BREEAM-NOR.
- Vi leverer dokumentasjon til bedrifter og prosjekter som skal oppfylle disse kravene. I tillegg er vi leverandør til Fortum Norge, Fortum Sverige, Norgesenergi og Telge Energi (Sverige). Her leverer vi energirådgivningstjenester til deres kunder. Vi er også sertifisert i Sverige for energikartlegging i store virksomheter (et EU-krav). Krav til slik energikartlegging av store selskaper blir sannsynligvis også innført i her i landet i løpet av få år, understreker Pål.
Ønsker flere medarbeidere
Termoenergi teller i dag 11 medarbeidere. De fleste ingeniører/sivilingeniører innen energi/enøk, bygg, varmepumper og ventilasjon.
- For energimerking av næringsbygg har vi nærmere 20 prosent markedsandel, sier Tychesen. I de andre segmentene er det ikke så målbart, men vi blir lagt merke til. Et godt eksempel er når det nå skal bygges ny skole i Hamar og byggherre sender ut forespørsel til fire entreprenører og vi får henvendelser fra alle disse om vi kan levere våre tjenester. Vår største utfordring nå om dagen er å få tak i nye medarbeidere med riktig kompetanse.
Bankene stiller krav for å gi grønne lån
Når bankene nå stiller krav for å gi grønne lån og for at man skal få refinansiert med gunstigere betingelser, forstår flere gårdeiere at de må gjøre noe. Bankenes og EUs krav er at minimum 15 prosent av eiendomsutlån skal være i grønne bygg. Pr. i dag er energiattesten den eneste dokumentasjonen banker har tilgjengelig for å verifisere hvilke bygg som kvalifiserer til gunstige lånebetingelser.
I Norgestoppen
- Jeg tror Termoenergi er den bedriften som har utarbeidet flest energiattester til næringsbygg i Norge pr. i dag, sier Pål. Vi har blant annet energimerket Oslo Plaza. Vi er også leverandør av bygningsfysisk prosjektering til mange byggeprosjekter i Sandefjord og i Vestfold. I Sandefjord kan jeg nevne blant annet nye Sandefjord VGS (her har vi også bistått med enøkanalyser i forbindelse med oppgraderinger av eksisterende bygningsmasse), nye Nygård sykehjem, Dokkenkvartalet, Chr. Hvidts Plass, Storgata 1 og Fjeldvig. Det fortsatt mange næringsbygg i Sandefjord som ikke er energimerket, men økende bevissthet og krav fra leietakere og banker skaper endring.
- Vi har travle dager, og forventer at den sterke veksten vil fortsette. I 2021 var omsetningen 8,4 millioner, mens i fjor landet vi på rundt 19 millioner. Får vi tak på flere medarbeidere med ønsket kompetanse, vil vi komme nærmere målet om å bli en aktør som alle i vår bransje vil vurdere å bruke, avslutter Pål Tychesen.
Gode tips om energisparing: https://www.enova.no/bedrift/bygg-og-eiendom/