En raus og inkluderende leder!
01.09.2024
Bare Beppe er mer enn bare en kafé; det er et sted for alle, hvor man kan være seg selv. En viktig institusjon for mange. Tone Mette Baann Eftang, gründer, eier og daglig leder, har alltid hatt en drøm om å drive noe eget og skape arbeidsplasser. På forsommeren 2016 tok hun et modig valg, forlot en trygg karriere i politiet, og Bare Beppe så dagens lys.
Bare Beppe
I sin andre mammapermisjon i 2006 begynte Tone Mette, eller "Beppe" som hun ble kalt, aktivt å lete etter lokaler sammen med faren, Vidar Baann, for å realisere drømmen. Faren hadde lang erfaring fra bransjen, blant annet som cruisesjef på Color Line. Men skjebnen ville det annerledes. Samme år døde faren, og planene ble lagt på is. Ti år senere dukket muligheten opp da drømmelokalet i Byparken ble ledig. Uten faren ved sin side, ble det «Bare Beppe».
- Jeg tok steget fra en spennende lederstilling i politiet til en usikker fremtid uten å vite når lønna ville komme, forteller Tone Mette. Heldigvis hadde jeg utdanning innen økonomi og administrasjon. Jeg satte meg realistiske mål og tok et skritt om gangen. I starten gjorde jeg alt selv, fra A til Å med god hjelp fra noen få ansatte; vi bakte kaker ved hjelp av en Kenwood-maskin og stekte dem i en enkel stekeovn. Etter et par år investerte vi i vårt eget bakeri og konditori.
Raus og god mat!
Interessen for mat, startet på kjøkkenet sammen med faren. Tone Mette har alltid hatt interesse for kosthold med utgangspunkt i næringsstoffer som er bra for kroppen.
- Min visjon har alltid vært at maten skal være raus, sunn og smakfull. På vårt kjøkken bruker vi ingen tilsetningsstoffer, og alt er laget med førsteklasses ingredienser. «Rent og raust» er vårt motto, og du skal aldri være i tvil om at du blir mett. Våre kunder er ikke bare de som besøker kafeen; en stor del av markedet vårt er de som jobber i byen. I dag tilbyr Bare Beppe alt fra frokost og lunsj til kaker og catering. Vi er spesielt kjent for vår fleksibilitet når det gjelder allergier og matintoleranser. På mandager, spesielt mellom kl. 08.00 og 12.00, er det mange som velger salat, smiler Tone Mette. Etter kl. 12.00 er det ofte vanskelig å motstå fristelsen til å unne seg noe fra vårt utvalg av bakevarer.
En leder som bryr seg.
Bare Beppe har i dag 17 medarbeidere, alt fra ungdommer som tidligere har slitt med å komme seg inn i arbeidslivet, til personer med minoritetsbakgrunn som får lære norsk og kommer inn i fast jobb. Rekrutteringen ofte skjedd gjennom speed-dating i samarbeid med NAV og via Cafe Vintage.
- Jeg har alltid hatt et sterkt ønske om å hjelpe andre, spesielt ungdommer som sliter med å komme ut i arbeidslivet. Bare Beppe er et sted for alle, uansett bakgrunn eller utfordringer. Jeg er flink til å delegere og gir de dyktige kollegaene mine frihet til å utfolde seg kreativt med mat fra ulike kulturer. Hos oss jobber det medarbeidere fra Thailand, Brasil, Ukraina, Tyrkia og Norden. Sammen utgjør vi et mangfold med høy arbeidsmoral. Jeg inviterer alltid familien til de som skal begynne hos oss, på lunsj. Det er viktig for meg å se at de har det bra. Det er utrolig berikende å jobbe med mennesker fra ulike nasjonaliteter og bakgrunner, forteller Tone Mette. Det er fantastisk å se kvinner bli selvstendige, tjene sine egne penger, og ta førerkortet uten å være avhengige av mannen. Det er også inspirerende å jobbe i et miljø som spenner fra unge mennesker som er i starten av arbeidslivet til vår eldste medarbeider på 63 år.
Kaster aldri mat
På slutten av dagen legger Bare Beppe ut overskuddsmat på appen «Too Good To Go». I tillegg gir de mat til pensjonisttreff, idrettslag og andre lokale organisasjoner, av det som ikke er solgt.
- Vi kaster aldri mat og gjør vårt beste for å drive så bærekraftig som mulig. Vi har funnet vår nisje, og jeg har aldri angret på at jeg tok sjansen. Bare Beppe har blitt en viktig del av hverdagen til mange mennesker, avslutter Tone Mette Baann Eftang.