Foto: Fra venstre: Asgeir Orskaug og Alf-Einar Løberg, Sensio
Det startet på kjøkkenbenken...
07.03.2024
Ikke alle gründerhistorier er like godt kjent for oss sandefjordinger. I 1985 ble Vestfold Audio etablert av ekteparet Egil og Gro Rove. Han jobbet for Rikstrygdeverket med montering av varslingsanlegg for hørselshemmede. Ideen om trådløse varslingssystemer som skulle forenkle hverdagen for hørselshemmede, ble starten på et nytt gründereventyr i Sandefjord under navnet Vestfold Audio.
Etter over 20 år med vekst, utvikling av nye produkter og rekruttering av flinke folk, flyttet bedriften i september 2009 inn i nye lokaler på Nordre Fokserød. Vi har vært på besøk, og fikk en spennende prat med divisjonsleder Alf-Einar Løberg og salgs- og markedssjef Asgeir Orskaug.
- Det har skjedd mye i selskapet siden oppstarten i 1985, forteller Alf-Einar Løberg. Han ble medarbeider nr. 15 og startet som daglig leder i 2009. Det har vært en fantastisk reise sammen med dyktige kollegaer. I dag er vi 42 medarbeidere i Sandefjord og i fjor nådde vi en omsetning på 135 millioner. Det er vi stolte av.
Ledende innenfor velferdsteknologi
I 2019 ble Vestfold Audio solgt til Longship. De kom inn med god kompetanse og har kjøpt opp flere selskaper, og samlet disse under navnet Sensio. Med nye eiere, åpnet også en ny verden av muligheter og markeder seg. Sensio er i dag Nordens ledende leverandør av velferdsteknologi.
- Det vi driver med er kunnskapssalg, fortsetter Asgeir Orskaug. Vi har alltid brukerne med oss når vi utvikler nye produkter, og vi er ikke redde for å dele av vår kunnskap. Det har gitt oss et godt omdømme og god standing innenfor utvikling av hjelpemidler i Norge. Vi ber aktivt om kritikk på løsningene våre. Det er viktig for å utvikle bærekraftige og robuste løsninger som varer over tid.
Det kan ikke bli enkelt nok
Brukervennlighet står høyt på agendaen til Sensio når varslingssystemer til eldre mennesker skal utvikles og lydutjevningsanlegg skal bidra til å gjøre lærere og elevers hverdager bedre.
- God lyd i klasserommet betyr noe for alle, ikke minst for barn med hørselsutfordringer og fremmedspråklige. Mye støy bidrar til dårligere konsentrasjon. Gjennom våre lydutjevningsanlegg blir lydkvaliteten den samme i hele rommet, sier Asgeir Orskaug. Årlig selger vi mange hundre lydanlegg til skoler i Norge.
- Innenfor varsling skjer det mye raskt. Noe av det nye som kommer for fullt er kollegavarsling innenfor helse og sikkerhet. Her passer våre produkter godt inn, sier Alf-Einar Løberg. Det krever mye installering og alt skal overvåkes via nett.
Stort behov for velferdsteknologi i framtiden
Eldrebølgen i Norge er på full frammarsj og ny teknologi vil bidra til at flere kan bo hjemme lenger og/eller få tilpasset tilsyn på f.eks. sykehjemmet. Et eksempel på produkt er RoomMate, som er en banebrytende trygghetssensor som oppdager fall ved bruk av avanserte algoritmer. Enheten kan også brukes til digitalt tilsyn, dialog om det er behov for hjelp og varsling av farlige situasjoner. Dette er spesielt viktig for personer med demens.
Fremtidsoptimister
- Vi er optimistiske og er i et marked hvor det skjer veldig mye. Behovene er stadig flere og samlet har Sensio det som trengs av evne, kunnskap og teknologi. Vi kan utvikle det markedet ønsker, og er en hub i Sandefjord for logistikk, regnskap, salg og ikke minst produktutvikling. Akkurat nå jobber vi med flere spennende utviklingsprosjekter hvor vi tar i bruk helt ny teknologi. Hva det er, kan vi foreløpig ikke avsløre, avslutter Alf-Einar Løberg.