Foto: Sandefjord Næringsforening
Café med sjel og god mat!
10.08.2024
I 18 år har Lotte Gaarder drevet Bakgården Café i Sandefjords mest sjarmerende bakgård. Denne sommeren har hun fylt både kaféen og konsertarenaen med gjester fra inn- og utland. Fornøyde gjester nyter deilig mat laget med kjærlighet.
Lottes plan var aldri å bli kaféeier. Etter en tid i Østerrike ble hun lokket tilbake til Norge av foreldrene, og fikk jobb på Dr. Holms Hotel på Geilo.
- Jeg stortrivdes på Geilo og var der i 12 år, forteller Lotte. Jeg startet som stuepike, men fikk raskt spennende jobbutfordringer som barsjef, hovmester og restaurantsjef. Ved en tilfeldighet nevnte en barndomsvenninne, som også er svigerdatteren til Steinar Hvitstein, at det var planer om å åpne en kafé i gamlebyen i Sandefjord.
Tanken om å starte kafé var fjern, men under et besøk hos foreldrene i Sandefjord ble nysgjerrigheten vekket. Hun dro for å se på lokalene, og ble umiddelbart solgt. Den koselige atmosfæren veide tyngre enn den manglende erfaringen.
- Jeg er vanligvis ikke impulsiv, men denne muligheten kunne jeg ikke la gå fra meg. Når jeg ser tilbake, var jeg nok både naiv og drømmende. Jeg tenkte ikke så mye på beliggenheten, og at få kjente til bakgården, fortsetter Lotte. Nå er jeg glad for at jeg turte å satse uten å overanalysere risikoen.
Mat laget av kjærlighet
Lotte og Andreas startet kaféen sammen i 2007 og han hadde hovedansvaret for kjøkkenet, sette menyene og utvikle matkonseptet. Fra 2008 har Lotte vært alene om driften.
– I dag er vi åtte medarbeidere og flere har jobbet her i lang tid, sier Lotte. Det har vært avgjørende for å bevare vår identitet. Vi legger stor vekt på å servere kvalitetsmat som både ser bra ut og smaker godt. Ferdigvarer har ingen plass på vårt kjøkken. Jeanine har vært på kjøkkenet til og fra siden oppstart i 2007, mamma har jobbet her siden 2010 og baker alt av kaker etter egne oppskrifter. Hanne Sofie har jobbet her både fulltid og nå i ferier og helger ved siden av studiene siden 2012.
Gjester fra hele verden
Bakgården Café er ikke bare full av liv om sommeren; gjennom hele året er det mange faste gjester. I sommermånedene kommer hyttefolk og tilreisende og over bordene høres det mange ulike språk.
– Vi har mange stamkunder som besøker oss på dagtid, og lunsj er spesielt populært. Jeg opplever at året blir stadig mer travelt og lavsesongene blir kortere. Om sommeren er det hyggelig å møte igjen hyttefolket. I år har juli bydd på mye byvær, og det har vi merket, sier Lotte.
Sandefjord – en vanvittig stor kulturby
I 13 år har Bakgården Café også vært en kulturarena om sommeren. Det startet med Hvalsommer. I år står åtte kjente artister på programmet.
- Mange artister liker å komme hit for intimkonserter, hvor de nesten har publikum på fanget, smiler Lotte. Men det er nervepirrende hvert år. Konkurransen i Sandefjord er stor, og vi merker at store idrettsarrangementer som Fotball-EM og OL påvirker billettsalget. Folk bestiller billetter senere, noe som gjør det utfordrende både med bemanning og innkjøp. Når det er sagt, elsker jeg denne tiden på året.
Lukkede selskaper og vinsmaking
Lotte er utdannet sommelier, og det er viktig for henne å holde vinkunnskapen ved like. Noen fredager på høsten, vinteren og våren arrangerer hun vinsmakinger, noe som er populært og raskt blir fullt.
- For de som er interessert, er det lurt å følge oss i sosiale medier hvor vi annonserer disse arrangementene. I tillegg har vi stor etterspørsel etter lukkede selskaper. Mange ønsker et sted med god mat og sjel, og det får de hos oss, avslutter Lotte Gaarder.