Foto: Sandefjord Næringsforening
Nærmere 2 000 sykemeldte i Sandefjord!
09.11.2023
Norge ligger på første plass i OECD knyttet til fravær fra jobben grunnet sykemelding. På samme tid er vi kåret til verdens lykkeligste befolkning, og har blant verdens beste helsevesen. Bare i Sandefjord har det legemeldte sykefraværet økt med 8,7 prosent det siste året. Den 28. november inviterer Sandefjord Næringsforening og NAV Sandefjord til møte med temaet «Ta sykefraværet på alvor».
Etter 3 måneders sykemelding, reduseres sannsynligheten for at du kommer tilbake til arbeidsgiver med 40 prosent, og faren for varig utenforskap er stor. Det er ikke bærekraftig over tid i et samfunn der mangelen på arbeidskraft vil øke i takt med at vi blir stadig flere pensjonister.
- Norge er det eneste europeiske landet med en offentlig sykepengeordning som gir 100 prosent lønnskompensasjon med varighet på et år. Det er langtidsfraværet som øker, og forskning viser at lengden på sykefraværet er helt avgjørende for om den sykemeldte kommer tilbake i jobb, sier Ole Petter Gravningen, leder for NAV i Sandefjord. Etter 12 måneders sykemelding går over 50 prosent av de sykemeldte over i langvarige ytelser fra NAV. Vi ønsker tettere samarbeid med næringslivet for sammen å finne gode løsninger som kan bidra til å redusere fraværet.
- Tallene er langt høyere enn hva jeg var klar over, fortsetter Ingebjørg Tollnes i Sandefjord Næringsforening. Å få fram tall og fakta er viktig, og høyt sykefravær har en høy pris for både samfunnet, bedriften og den det gjelder. Sykefravær er ikke en privatsak, og det påhviler arbeidsgivere et stort ansvar både i forhold til oppfølging og forebygging.
Tall fra SSB viser at sykefravær koster det norske samfunnet 69,6 milliarder pr. år. I snitt vil en 16 dagers sykemelding koste ca. 45 000 kr for en arbeidstaker med en norsk gjennomsnittlig lønn på 524.000 kroner.
Psykiske lidelser øker
- De fleste sykmeldinger skyldes fortsatt muskel- og skjelettlidelser, sier Ole Petter Gravningen, men vi ser en stor økning i sykemeldinger knyttet til psykiske lidelser. Å ha psykiske helseplager trenger ikke å bety at man ikke kan jobbe. Arbeid gir mening, mestring og tilhørighet til et sosialt miljø og her spiller lederen en sentral rolle.
- Jeg tror også at arbeid kan gi positive helseeffekter, sier Ingebjørg Tollnes. Ledere som fokuserer på nærvær, god kultur, formidler tydelige forventninger og muligheter er viktig for hvordan man lykkes med sykefraværsoppfølgingen. Mange er kanskje usikre på hva man kan spørre den sykemeldte om og er redd for å være brysom, men det er kun diagnosen som er privat. Den enkelte medarbeider har også et ansvar for å medvirke i sykefraværsoppfølgingen.
Påmelding til "Ta sykefravær på alvor"