Kurbadhagen – kultur, fellesskap og lidenskap midt i Sandefjord
10.05.2025
Fra svovelvann til lokalbrygg, fra utenlandske finkulturelle gjester til et folkelig møtested for alle – Kurbadhagen har vært gjennom en unik reise. I dag er det en av Sandefjords mest levende kulturarenaer, drevet med hjertet, støttet av næringslivet, og elsket av publikum i alle aldre. Vi har møtt Edvard Gran og Ida Stein – begge med hjerter som banker for både kulturlivet og Sandefjord.
Historie med dypt rotfeste
Sandefjord Bad åpnet som kurbad i 1837 og var i drift frem til 1939. Bygningene som står i dag, ble reist i 1899 og rehabilitert på 1980-tallet. I dag er de bevart som kulturhus og nasjonalt kulturminne. Ikke bare er de blant Sandefjords eldste og mest ikoniske bygninger, de utgjør også en av Nordens største trebygninger.
Allerede før byen fikk bystatus, tiltrakk kurbadet seg malere, musikere og fasjonable gjester fra hele Europa. I tillegg til helsebringende bad, fikk de servert livemusikk og teater, mens lokalbefolkningen ble holdt utenfor. Det er langt fra de stive formene og lukkede dørene under kurbadets glansdager – i dag er det Kurbadhagen som setter tonen, med åpne armer og lave terskler.
– Nå er det heldigvis annerledes, sier Edvard. – I dag serveres det ikke lenger svovelvann, men lokalt øl, og alle er velkomne – fra barnevogner til bikkjer.
Veien fra bar til scene
Det hele startet da Thaulows Café & Bar måtte gi seg. Ky Harsheim, som drev stedet, hadde lenge ønsket at Grans Bryggeri skulle overta. Edvard så potensialet – og med en god dose overtalelse ble han og søsknene med på satsingen. Nytt navn ble Thaulows Café & Gran Bar, og videreutviklingen av konseptet startet. Ikke lenge etterpå kom Ida Stein med i hagelaget, og hun ble raskt bookingansvarlig. Ida hadde da nylig flyttet hjem etter flere år i Køln i Tyskland der hun jobbet med musikk.
– Jeg hadde egentlig ikke planlagt å bli værende i Sandefjord, men da jeg så hva Kurbadhagen var i ferd med å bli, skjønte jeg at dette ville jeg være med på. Dette trengte Sandefjord, sier Ida. – Jeg savnet en scene for både unge, uetablerte og etablerte artister. Her kunne vi virkelig skape dette.
I 2017 ble navnet endret til Kurbadhagen, og hagen ble tatt i bruk for alvor. Smokey var første konsert, og store navn som Anne Grete Preus og OnklP var tidlig på plakaten. Siden har det vokst – både i antall konserter og besøkende.
Satsingen fikk samtidig et løft gjennom Alexander Vestnes, som bidro med etableringen av utescenen og utviklingen av området som kulturarena. Siden har det vokst – både i antall konserter og besøkende.
En folkelig kulturarena og en helt egen stemning
Kurbadhagen er i dag en av byens mest mangfoldige og inkluderende scener. Her får du alt fra lavterskel karaoke og lokale DJ-er, til store norske stjerner. Ikke minst får unge musikktalenter prøve seg for første gang.
– Det gir så mye å se noen stå på scenen for første gang – og så plutselig er de på turné, sier Ida.
Men det er noe mer som gjør stedet unikt – og det merker også artistene. Mange store navn som spiller over hele landet, kommer tilbake. De sier det handler om mer enn scenen – det handler om hele opplevelsen: atmosfæren, engasjementet og det lyttende publikummet.
– Vi får ofte høre at det er en helt spesiell energi her, sier Ida. – Omgivelsene er unike, og det ligger en lidenskap bak alt vi gjør. Det merkes.
Arrangementene strekker seg fra debatter og foredrag, til sommerfester og Hagefestivalen – en fler-dagers musikkfest med fokus på kvalitet, variasjon og lave priser.
– Vi håper folk både kommer for det kjente og blir værende for det uventede, sier Edvard. – Det skal være en arena for opplevelser, overraskelser og fellesskap.
Et viktig løft for Sandefjord
Kurbadhagen har blitt en viktig del av byens kulturliv. Publikum spenner fra godt voksne til ungdommen – og ofte i samme publikum. Rundt 40 ungdommer får sommerjobb her hvert år, mange sin aller første. Stedet har vokst organisk, og det gode samarbeidet med Stiftelsen Kurbadets Venner og næringslivet har vært avgjørende.
– Vi hadde aldri klart dette alene, sier Edvard. – Kulturdrift er beinhardt, men vi har hatt folk som har trodd på oss hele veien.
Et blikk fremover
Selv med et tak over hagen og stadig flere arrangementer, er ikke potensialet tatt ut ennå. Planene for fremtiden handler om å utvikle området videre – og å holde hjulene i gang hele året.
– Det er liv laga her, selv om vi driver med utendørs kultur i Norge, smiler Edvard.
Kurbadhagen har kommet for å bli, og er Sandefjords pulserende kultursentrum midt i byen.
– Det viktigste for oss er at alle skal føle seg velkomne, sier Ida. – Her kan du bare komme innom, ta en øl, høre på musikk – og føle deg som en del av noe.