Brannsikkerhet: Et ansvar ingen kan ta for gitt
05.04.2025
Visste du at alle norske bedrifter er pålagt å gjennomføre årlig kontroll av slukkeutstyr og dokumentere brannsikkerheten sin? Likevel viser erfaringene til Brannsikring Vestfold at mange slurver – med potensielt katastrofale konsekvenser.
Vi har besøkt brannvernselskapet i Kodal, der Steinar Bredesen deler av sin livslange erfaring og en tydelig oppfordring til næringslivet: Brannsikkerhet er et ansvar du ikke kan ignorere.
Gamle apparater og manglende kontroll
– Det er overraskende hvor mange bedrifter som har brannslukningsapparater fra 80- og 90-tallet, sier Steinar Bredesen. – Vi finner dem nesten hver eneste uke!
Steinar grunnla Brannsikring Vestfold i 2005 etter mange år i beredskapstjeneste, både på sjøen og på land. I dag er selskapet én av to godkjente aktører i Sandefjord som utfører lovpålagt kontroll og vedlikehold av slukkeutstyr og brannsikkerhet.
– Mange tror fortsatt at brannvesenet tar seg av dette, men slik fungerer det ikke lenger. Det er sertifiserte kontrollører fra nøytrale tredjepartsvirksomheter som skal sørge for at utstyret er i orden, forklarer han.
Mens brannslukningsutstyr i private hjem skal kontrolleres hvert femte år, kreves årlig kontroll for bedrifter.
Dette er bedriftens ansvar
Brannsikkerhet i norske virksomheter er regulert av flere lover og forskrifter, blant annet brann- og eksplosjonsvernloven, forskrift om brannforebygging og arbeidsmiljøloven. Disse stiller klare krav til bedrifter, inkludert:
✅ Tilfredsstillende brannsikkerhet i bygg og lokaler
✅ Beredskapsplaner og brannøvelser minst én gang i året
✅ Rømningsveier som er åpne og tydelig merket
✅ Brannslokkeutstyr som er lett tilgjengelig og tilpasset behovene
I tillegg gjelder konkrete krav til kontroll og vedlikehold:
🔹 Håndslokkere: Årlig kontroll av kvalifisert personell, med service hvert 5. eller 10. år avhengig av type
🔹 Brannslanger: Årlig kontroll og trykktesting hvert femte år
🔹 Brannalarmanlegg: Årlig kontroll og funksjonstest
Alt må dokumenteres, slik at virksomheten kan vise til oppdatert rapporter ved tilsyn.
Uvitenhet er den største risikoen
Det var nettopp mangel på kunnskap som motiverte Steinar til å starte Brannsikring Vestfold AS.
– Altfor mange tenker «det skjer ikke meg». Men jeg har selv opplevd brann hjemme og stått midt i dramatiske brannsituasjoner til sjøs. Når du har vært røykdykker på en tankbåt og redningsmann på redningsskøyte, vet du hva som står på spill, sier han.
Han understreker at brannsikkerhet handler om mer enn å oppfylle krav – det handler om å forstå hvorfor de finnes, og å forstå konsekvensen av neglisjering og en likegyldig holdning til brannsikkerhet.
– Regelverket hjelper lite hvis ingen kjenner til det eller følger det opp. Brannsikkerhet er først og fremst forebygging.
Brannøvelser redder liv
I tillegg til kontroll av slukkeutstyr, tilbyr Brannsikring Vestfold også brann- og evakueringsøvelser for bedrifter.
– Alle virksomheter skal gjennomføre brannøvelse minst én gang i året. Det er noe vi kan hjelpe til med. Når ansatte er forberedt, kan en nødsituasjon håndteres langt mer effektivt.
– Første gang vi gjennomførte en brannøvelse hos en bedrift, tok det 22 minutter å få vann i brannslangen. Ved en senere øvelse var tiden redusert til fire minutter. Dette viser hvor stor forskjell en godt gjennomført øvelse kan gjøre, sier Steinar.
Tar aldri snarveier
Med 20 års fartstid har Brannsikring Vestfold opplevd både utfordringer og stadig strengere krav. Men én ting er ufravikelig for Steinar og hans kollegaer: Brannsikkerhet går aldri på kompromiss med kostnader.
– Noen prøver dessverre å strekke regelverket for å spare penger. Det gjør ikke vi. Brannsikkerhet er for viktig til det, sier han.
Brannsikring Vestfold jobber hovedsakelig i Vestfold og Oslo-området, men tar også oppdrag andre steder når behovet er der.
– Vårt mål er å gjøre brannsikkerhet enklere og mer tilgjengelig for bedrifter. Mange tar det fortsatt for gitt – men vi skal sørge for at den kunnskapen som mangler, blir delt, avslutter Steinar.