Foto: Anja Guttulsrød
Første forskningsprosjekt signert!
22.08.2024
Den 15. september sender Høyskolen Gokstad søknad om etablering av høyskole i Sandefjord. Ambisjonen er to bachelorgrader innen kunstig intelligens og cybersikkerhet med oppstart høsten 2026. Før fristen, må to forskningsprosjekter være etablert. Nylig tegnet de avtale med Jotun om gjesteprofessorat innen cybersikkerhet.
Høyskolen Gokstad er i god rute med søknaden til NOKUT, det nasjonale organet som godkjenner høyere utdanning i Norge. Går alt som planlagt, vil høyskolen åpne dørene for 60 studenter om to år.
- At Jotun har takket ja til det første forskningsprosjektet betyr mye for oss, sier Atle Bjurstedt, rektor på Gokstad Akademiet. Vi er avhengig av forskning for å realisere høyskolen, og vi har knyttet til oss svært dyktige forskningsressurser innen cybersikkerhet med doktorgrad. Forskningen vil pågå over en treårs periode. At Jotun går foran, håper vi inspirerer flere lokale bedrifter til å samarbeide med oss og støtte opp om et godt høyskoletilbud i Sandefjord. Vi tror dette er starten på noe som kan bli mye større.
Ikke hvis, men når…
Den teknologiske utviklingen driver cyberkriminaliteten fremover, og trusselbildet i det digitale rommet blir stadig mer komplekst. Omfanget av kriminalitet er omfattende, og norske virksomheter er attraktive mål for kriminelle, ifølge en fersk rapport fra Kripos. Truslene vi står overfor er sammensatte, og verktøyene og metodene som brukes, er i kontinuerlig utvikling. Å være godt forberedt på et økende trusselbilde vil være avgjørende for næringslivet i tiden som kommer.
- Våre studenter vil få svært ettertraktet kompetanse som næringslivet i økende grad etterspør. Å forstå trusselbildet, bygge gode rutiner og beredskap, og ikke minst vite når det er nødvendig å hente inn eksterne tjenester, vil være sentrale elementer i bachelorgraden innen cybersikkerhet, fortsetter Atle Bjurstedt.
Å bygge by for fremtiden
Jotun er et av Norges mest internasjonale selskaper og uten tvil den største bedriften i Vestfold. At hovedkontoret ligger i Sandefjord, er en gave for oss som bor her. Selskapet er en stor bidragsyter lokalt, opptatt av å bygge by og skape et Sandefjord som er bra for både medarbeidere og innbyggere.
- Å bygge by for fremtiden er helt avgjørende for å beholde og tiltrekke dyktige medarbeidere, sier Morten Fon, konsernsjef i Jotun. Det handler om å sikre næringslivet tilgang til relevant kompetanse, og være attraktiv for kommende generasjoner. Derfor er etableringen av en høyskole svært velkommen.
- For oss i Jotun er cybersikkerhet en kontinuerlig prosess. Vi har et kompetent IT-team, men den raske teknologiutviklingen krever at vi stadig styrker sikkerheten. Gjennom forskningsprosjektet med Høyskolen Gokstad vil vi implementere forebyggende tiltak, identifisere sårbarheter, og øke den interne bevisstheten rundt trusler som for eksempel løsepengeangrep. Kunstig intelligens vil sannsynligvis også hjelpe oss med å identifisere nye og ukjente sårbarheter, noe vi naturligvis vil ta i bruk, avslutter Morten Fon.