Foto: Sandefjord Næringsforening
Fra mobbing og Mekken til Ringvirkninger og Erna Solberg
13.09.2024
Det startet med mobbing på ungdomskolen, og endte med pioner-bedrift innen produksjonsteknikk og teknologi. Historien om Flåtnes Elektro-Mek er en reise med både oppturer og nedturer, men med en grunnleggende tro på ærlighet og ansvarlighet som har fulgt med hele veien. Flåtnes Elektro-Mek var en av de første bedriftene som etablerte seg på Borgeskogen. Vi har vært på besøk i peisestua i lokalene deres, og hatt en varm prat med gründer og styreleder Lars Flåtnes og daglig leder Ole Christian Dalseth.
Siden etableringen i 1986 har Flåtnes Elektro-Mek vokst til å bli en viktig aktør innen elektromekanisk produksjon. De leverer skreddersydde løsninger for ulike industrier, og er kjent for å være tidlig involvert i produktutvikling, med produksjon av prototyper og et tett samarbeid med kundene.
Fra mekken til Borgeskogen
Historien om Flåtnes Elektro-Mek starter med Lars Flåtnes, og er preget av en ukuelig vilje til å overvinne motgang. En tøff ungdomstid, med hard mobbing og fysiske slag, gjorde skolehverdagen til et mareritt. «Mekken» var det naturlige valget etter ungdomsskolen, hvor han for alvor begynte å skinne. Her oppdaget han sin lidenskap for mekanikk, og med en sterk interesse for faget gikk han ut av mekken som beste elev. Men Lars stoppet ikke der. Han fortsatte til ingeniørskolen, og etter noen år som ingeniør og produktutvikler hos SIMRAD og Scanmar, tok han steget videre og startet på kveldstid, sitt eget mekaniske verksted i 1980. I 1986 sa han opp jobben og omdannet bedriften til et aksjeselskap, og allerede innen det første året hadde de vokst til fem ansatte. Flåtnes Elektro-Mek var bedrift nummer 4 på Borgeskogen, og ligger fremdeles i dag på Borgeskogen.
Men suksessreisen har ikke vært uten utfordringer. På begynnelsen av 2000-tallet rammet oljekrisen selskapet hardt, og i mars 2004 ble Flåtnes Elektro-Mek begjært konkurs. Det som kunne ha vært slutten på historien, ble i stedet et vendepunkt. Med pågangsmot og støtte fra lojale kunder, gjenoppbygde Lars, selskapet, og har siden utviklet det til en suksesshistorie.
Ringvirkningenes far
Mange bedrifter er ikke fullt klar over hvilken innvirkning de har på samfunnet og hvor stor betydning de har for velferdssamfunnet. Lars Flåtnes har alltid hatt et sterkt engasjement for dette temaet, og har sett viktigheten av at bedrifter blir bevisste på sin egen rolle og betydning. På en tilstelning i 2017, delte Lars sine tanker med Benedicte Skilbred Fasmer, som da jobbet i DNB. Dette møtet ble starten på noe stort. Året etter ble konseptet «Ringvirkninger» presentert, og uten at han visste det, ble Lars Flåtnes tilskrevet ideen og omtales i dag som «Ringvirkningenes far».
DNB Ringvirkninger er et prosjekt som viser hvordan norske bedrifter bidrar til verdiskaping og velferd i samfunnet. Målet er å øke bevisstheten hos både små og store bedrifter om deres samfunnsansvar og den viktige rollen de spiller i opprettholdelsen av velferdssamfunnet.
Etikk og Verdier
Ærlighet, redelighet og langsiktig tenkning er grunnpilarene i Flåtnes Elektro-Mek. Lars forteller at de har som prinsipp at eventuelle gevinster fra effektivisering skal komme kundene til gode, en tilnærming som gjenspeiler deres verdier.
- Gjør vi et bedre innkjøp, eller klarer å effektivisere prosessen er det kunden som skal ha gevinsten. Det er viktig å være ærlige og redelige, da kan vi se oss i speilet med god samvittighet. Dette har vært med på å bygge sterke og varige kundeforhold. Kundelojalitet er viktig, og hele tiden jobber vi med å styrke kunderelasjonene våre. Vi sørger blant annet for personlig levering av varer, det er viktig for både oss og kundene.
Storfint besøk
Med 18 ansatte og en omsetning på 53 millioner kroner i fjor, fortsetter Flåtnes Elektro-Mek å vokse. De leverer produkter blant annet til offshore, samferdsel og lyddistribusjon. Noen av produktene deres får mer oppmerksomhet enn andre, og en innovasjon som måler fart og energioverføring hos toppidrettsutøvere trender nå på sosiale medier.
Flåtnes Elektro-Mek gjør seg bemerket på flere arenaer. Erna Solberg var på besøk for andre gang i starten av september, for å sette fokus på «Ringvirkninger» og nå enda bredere ut med dette budskapet.
- Vi må ha fokus på samfunnsregnskapet. Vi trenger bedrifter som tjener penger til velferdssamfunnet vårt, og det er avgjørende at bedriftene forstår sin rolle i dette regnskapet.
Historien om Flåtnes Elektro-Mek er et bevis på at motgang kan vendes til suksess når viljen og verdiene er sterke nok.